Astfel, în alocuţiunea rostită la Ambasada României la Varşovia, preşedintele a declarat că luni va prezenta în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului un discurs, în care va face referire la posibilitatea angajării unui împrumut extern de către România.
"Va fi o opţiune a Parlamentului, a românilor, dacă ne punem o centură de siguranţă sau vom încerca să ne încadrăm în resursele pe care le avem. (...) Eu, în acest sens, mă voi adresa Parlamentului luni. Sper să desprindem o abordare atât a Parlamentului, cât şi a populaţiei, pentru că nu poţi să impui vremuri de austeritate dacă populaţia refuză, dacă Parlamentul refuză", a precizat preşedintele.
În acest fel, el a evidenţiat că opţiunea sa ar fi ca România să angajeze cât mai puţine datorii şi să se îndrepte spre o perioadă de bună chibzuire a resurselor pe care le are.
"Vom putea să trecem decent perioada de criză dacă aşa vom decide", a subliniat Băsescu.
De asemenea, în urma întrevederii cu preşedintele polonez, Lech Kaczynski, şeful statului român a remarcat similitudini în maniera în care criza economică a afectat cele două state, arătând în acest sens că atât România, cât şi Polonia au sisteme bancare solide, însă creditul este puţin utilizat din cauza costurilor ridicate, iar pieţele de desfacere la export au fost diminuate considerabil.
Ulterior, Traian Băsescu a precizat că aceste aspecte au fost evidenţiate şi în întâlnirile pe care le-a avut cu preşedintele Seimului Republicii Polone, Bronislaw Komorowskim, cu mareşalul Senatului, Bogdanem Borusewiczem, dar şi cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Donald Tusk.
În alocuţiunea rostită la Camera Naţională de Comerţ a Poloniei, în prezenţa preşedintelui acestei instituţii, Andrzej Arendarski, şi a mai multor oameni de afaceri polonezi şi români, preşedintele s-a arătat încrezător în faptul că ţara noastră, în ciuda crizei şi a previziunilor unor analişti, va înregistra o creştere economică de aproximativ 2%. Pe de altă parte, a estimat că şomajul ar putea atinge valoarea de 5,4% până la finele acestei luni, în contextul în care, în prezent, este de 5,1%, iar la finele anului trecut era de 4,7%.
Totodată, el a recomandat oamenilor de afaceri interesaţi să investească în România să se orienteze spre infrastructura turistică, industria lemnului şi întreprinderile mici şi mijlocii care valorifică producţia agricolă. Una dintre observaţiile lui a fost legată de faptul că România se confruntă cu probleme legate de capacitatea administrativă, având în vedere că în momentul de faţă a angajat, fără să utilizeze deocamdată, credite de peste patru miliarde de euro de la BEI, BERD şi Banca Mondială.
Întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de români, de la ambasadă, a prilejuit şi abordarea altor subiecte, ambasadorul român la Varşovia, Gheorghe Predescu, avansând sugestia introducerii votului prin corespondenţă şi evidenţiind necesitatea unei biserici pentru cei 350 de români din Polonia. În acest sens, preşedintele a arătat că el, personal, susţine introducerea votului prin corespondenţă, dar şi-a exprimat îndoiala legată de faptul că ar mai exista şi alţi politicieni care să îşi dorească un astfel de sistem.
De asemenea, Băsescu a subliniat că se va implica personal în demersurile privind posibilitatea oficierii slujbei ortodoxe la o biserică catolică din Varşovia sau Cracovia, arătând că cei 350 de români nu constituie o comunitate suficient de mare pentru ca statul român să suporte financiar construirea unui lăcaş de cult, aşa cum a făcut-o în Spania sau Italia.
În cursul declaraţiilor oficiale rostite în urma întâlnirii cu omologul polonez, preşedintele Traian Băsescu a reliefat că între cele două state există atât de multe puncte comune, încât un parteneriat strategic este firesc. El a menţionat sprijinul pe care Lech Kaczynski îl acordă politicii româneşti de susţinere a Republica Moldova în drumul său către UE, dar şi faptul că punctele de vedere ale României şi Poloniei coincid în ce priveşte politica agricolă comună şi resursele alocate acesteia în următorul buget al UE.
Cu ocazia vizitei la Varşovia, preşedintele Traian Băsescu a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi a semnat în cartea de onoare.
Agerpres