Mulţi ziarişti de calitate s-au refugiat în lumea Internetului pentru a-şi păstra libertatea de exprimare într-o lume "mai puţin dependentă" de interese economice sau politice cum este cea atrsutrurilor media, a afirmat marţi preşedintele Traian Băsescu. În opinia şefului statului, blogurile cu temă politică oferă o analiză politică de calitate superioară celei din presa scrisă, TV, sau radio. Preşedintele a reiterat că trusturile de presă sunt utilizate în prezent ca instrumente de influenţă a deciziei politice sau pentru favoruri economice, atrăgând atenţia că nici presa on-line nu va scăpa de această presiune.
"Aici (pe blogurile politice - n.r.) găsim o calitate a analizei politice mult mai bună decât în presa scrisă, în presa audio sau în televiziuni. Aceasta pentru că cel puţin deocamdată lumea Internetului a rămas mai puţin dependentă de interese economice sau de interese politice. În România putem găsi foarte mulţi ziarişti care s-au refugiat din presa scrisă în comunicarea pe Internet, fiindu-le mai scumpă libertatea decât preţul pe care-l aveau lucrând la ziare, care nu mai făceau deja o politică a publicului, ci făceau o politică a patronului", a declarat Traian Băsescu, la WorldBloggingForum.
Preşedintele a amintit că trusturile private de presă au fost fondate de anumite persoane, care provin din alte domenii decât cel mass media şi care au intrat în acest sector nu din "dorinţa de a face presă". În opinia preşedintelui, presa este dominată în proporţie de 80% de presa privată.
"Este o presă (cea privată ? n.r.) care nu s-a născut din dorinţa de a face presă, ci, în principal, marile trusturi de presă din România sunt trusturi de presă care au fost create de oameni de afaceri din cu totul alte domenii decât presă şi trusturile de presă au început de mult deja să fie utilizate ca instrumente de influenţă a deciziei politice sau ca instrumente de obţinere a unor favoruri economice", a susţinut şeful statului. El a precizat că trusturile de presă deţin simultan ziare, posturi radio şi TV şi că transferă anumite subiecte de pe un canal pe altul, amplificând informaţia.
Băsescu a avertizat că şi internetul tinde să intre în "jocurile" "marilor trusturi de presă", deoarece unele "mici" informaţii "se lansează" pe internet, sunt preluate în presa scrisă, apoi aduse "la vârf de dezbatere" în emisiunile televizate.
Din aceste considerente, preşedintele a făcut apel la comunitatea blogger-ilor să ţină cont de faptul că, odată cu libertatea de exprimare, trebuie să vină şi o doză de responsabilitate prin autoreglementare. "Este esenţial ca un utilizator de internet să aibă responsabilitatea informaţiei pe care o pune în circulaţie (...). Sunt un utilizator civilizat de internet şi adesea mă deranjează violenţa pe internet. Se observă deja un început de lipsă de responsabilitate", a apreciat Traian Băsescu.
Antena3.ro