Antena 3 CNN Politică Băsescu: Toate partidele sunt de acord cu modificarea Constituţiei. Viziunile sunt diferite

Băsescu: Toate partidele sunt de acord cu modificarea Constituţiei. Viziunile sunt diferite

3 minute de citit Publicat la 18:09 15 Mar 2010 Modificat la 18:09 15 Mar 2010
Băsescu: Toate partidele sunt de acord cu modificarea Constituţiei. Viziunile sunt diferite
Preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii presei luni, după întâlnirea cu partidele, la Cotroceni, pe tema modificării Constituţiei. Reprezentanţii PNL, PSD şi PC au părăsit sala de consultări mai devreme, nemulţumiţi de faptul că Băsescu i-a invitat la Cotroceni şi pe independenţi.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

-Astăzi a avut loc prima consultare cu partidele politice de la alegerile prezidenţiale. Aşa cum am informat şi partidele am amânat această primă întâlnire până după alegerile din partide, pentru a nu interfera cu competiţia internă sau pentru a da motive de dezbatere, sau de dispute în interiorul partidelor.

-Subiectul este legat pe fond de începerea procesului de modernizare a României, care trebuie să aibă în vedere rezultatul referendumului când românii s-au pronunţat pentzru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamenteri.

-Acesta a fost doar unul dintre motivele pentru care vroiam să mă consult cu partidele.

-Am invitat toate partidele, inclusiv minorităţile şi independenţii. Deşi am mai avut o astfel de întâlnire în decembrie, azi a existat o reacţie a domnului Antonescu, care n-a vrut să rămână la discuţii.

-Voi continua să invit independenţii atâta timp cât au fost recunoscuţi în Parlament. Constituţia mă obligă la consultarea inclusiv a independenţilor.

-În ceea ce priveşte poziţiile lui Antonescu şi Ponta, cred că sunt reacţii d eînceput, sunt preşedinţi proaspăt aleşi care vor să îşi fixeze statutul vizavi de guvern. Doar că aici nu erau la Guvern.

-Am să le transmit după această declaraţie de presă o invitaţie pentru mâine la ora 18.00 numai lor.

-Trebuie să lumă un set de măsuri pentru modernizarea statului. În primul rând revizuirea Constituţiei. Am constatat un consens în clasa politică în această privinţă. Nu mai există niciun partid care să nu dorească acest lucru.

-Este un proces de negociere care trebuie să înceapă, pe care, dacă va fi nevoie, îl voi media.

-Singurul lucru care nu poate fi nici negociat, nici mediat este ceea ce au votat românii la referendum.

-Am explicat partidelor politice că termenul consultativ nu înseamnă opţional. Opţiunile românilor nu pot face subiect de negociere. În rest toate propunerile vor fi luate în considerare.

-Acest proces de modernizare a statului trebuie desfăşurat pe toate palierele, nu doar modificarea Constituţiei.

-Codurile de procedură penală şi civilă trebuie adoptate cât mai repede.

-Am rugat partidele politice să accelereze legea răspunderii fiscale, legea educaţiei, legile siguranţei naţionale.

-De asemenea le-am rugat să accelereze procedura de aprobare aelibererii garanţiilor de la stat pentru proiectul Ford de la Craiova.

-Nu în ultiumul rând am rugat partidele politice să îşi aducă aminte ce declarau în campania electorală despre descentralizare.

-Legea pensiilor trebuie accelerată în procesul de adoptare în Parlament.

-Am rugat partidele politice să încerce să diminueze birocraţia legată de accesarea fondurilor europene.

-Vă pot da câteva concluzii ale discuţiilor cu majoritatea din Parlament: toate structurile parlamentare sunt de acord cu modificarea constituţiei.

-Am deschis şi subiectul reorganizării administrative a ţării.

-Legat de punctul de pensie, Marian Sârbu a avut o intervenţie intereseantă. Să se precizeze în lege că există acest deziderat ca punctul de pensie să atingă 45%.

-Trebuie să înceapă un proces de negociere pentru a se ajunge la soluţii comune. Viziunile sunt diferite.

-Dacă suntem de acord toţi că modernizarea statului este o prioritate, atunci legile care vizează acest lucru trebuie să fie depolitizate.

-Dorinţa mea este să am o prezenţă cât mai discretă în viaţa publică, dacă nu sunt nevoit să apăr interesul naţional.

-Mandatul meu nu este afectat de această modificare. Nu am interese, pur şi simplu am o experienţă adunată într-un mandat şi aş vrea ca aceasta să fie folosită pentru a avea un stat funcţional.

-Trebuie să înceapă un proces de modernizare a statului, iar eu voi avea răbdare să construiesc până la capăt.



Antena3.ro

×
x close