Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, consideră preşedintele României, Traian Băsescu.
„Concluzia pe care am promovat-o este că, dincolo de îngrijorare, trebuie să luăm şi măsuri care să prevină evenimente ca cele care s-au petrecut între Ucraina şi Federaţia Rusă. Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea procesului de aderarea la Uniunea Europeană”, a afirmat Băsescu, la Iaşi, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, potrivit Agerpres.
De asemenea, preşedintele român este de părere că, după evenimentele recente din regiune, „ţările din Uniunea Europeană trebuie să fie mai pragmatice”.
Băsescu a promis totodată că va susţine ca Republica Moldova să primească un orizont de timp în care ar putea deveni membră a Uniunii Europene.
„Voi susţine ca în cel mai scurt timp Republica Moldova să primească acest orizont de timp”, a precizat Băsescu, citat de Mediafax.
Preşedintele României a spus că, în opinia sa, aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei, faptul că i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE.
Traian Băsescu a criticat şi Rusia pentru ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, susţinând că Moscova, în „stilul istoric care a consacrat-o”, a anexat un teritoriu al unui stat suveran şi independent
„Un astfel de eveniment nu poate decât să creeze îngrijorare pentru ţările din regiune, indiferent dacă ele sunt ţări membre UE sau NATO. Securitatea regională este la fel de importantă pentru Republica Moldova ca şi pentru România”, a mai declarat Băsescu.
La rândul său, Nicolae Timofti a afirmat că „am convenit cu preşedintele Băsescu asupra impulsionării procesului de integrare europeană, în care este antrenată Republica Moldova. L-am rugat pe preşedintele Traian Băsescu să susţină la nivelul Uniunii Europene această dorinţă a Republicii Moldova”.
În privinţa situaţiei din Transnistria, Timofti a spus că interesul ambelor părţi este ca „atmosfera să rămână calmă, iar abordările să fie constructive”.