Antena 3 CNN Politică Băsescu şi Tăriceanu se ceartă pe tema numărului militarilor pentru Ciad

Băsescu şi Tăriceanu se ceartă pe tema numărului militarilor pentru Ciad

Băsescu şi Tăriceanu se ceartă pe tema numărului militarilor pentru Ciad
07 Feb 2008   •   09:20

160 de oameni au murit în ultimele zile în Ciad, în urma luptelor dintre rebeli şi forţele guvernamentale. Între timp, în România preşedintele şi premierul se ceartă pe tema soldaţilor români care ar urma să fie trimişi acolo. Şeful statului îi acuză de neseriozitate pe ministrii Meleşcanu şi Cioroianu, pentru că iniţial s-ar fi discutat doar despre trimiterea a doi ofiţeri la comandamentul operaţional din Franţa, nicidecum despre 120 de militari în Ciad.

Preşedintele Traian Băsescu anunţa, cu ocazia vizitei preşedintelui francez Sarkozy în România, că ţara noastră va participa la misiunea de pace din Ciad cu trupe. Surse oficiale susţin însă că şeful statului se referea doar la doi ofiţeri.

Potrivit unor surse oficiale, preşedintele este nemulţumit că Teodor Meleşcanu şi Adrian Cioroianu au declarat în mai multe rînduri că România va participa la forţa din CIad cu o companie întreagă, nu doar cu 2 ofiţeri. Situaţia este controversată, pentru că angajamentul de a trimite militari în CIad a fost luat fără aprobarea CSAT.

Pe 28 ianuarie, Adrian Cioroianu declara, la Bruxelles, că Guvernul a aprobat deja un document privind trimiterea în Ciad a 120 de militari români. Ministrul apărării naţionale Teodor Meleşcanu a avansat ipoteza trimiterii de trupe în Ciad încă de la sfîrşitul lui noiembrie 2007.

Aproape 4000 de militari din 13 state ale Uniunii Europene ar putea fi desfăşuraţi în Ciad, într-o misiune de menţinere a păcii. Este prima intervenţie majoră a Uniunii Europene în afara continentului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close