?Vom insista pentru transparenţa la nivelul institituţiilor financiar bancare, găsirea unor formule de interzicere a unor produse bancare toxice care au generat criza în SUA şi în Uniunea Europeană?, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă susţinută înaintea plecării la Bruxelles. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu participă miercuri şi joi la Consiliul European de toamnă. Cei doi demnitari vor pleca însă la Bruxelles cu avioane separate, după schimbul acid de replici de ieri. Tema principală a consiliul european o reprezintă criza economică mondială. Statele din zona euro au adoptat deja un plan de ajutor pentru sectorul financiar şi speră să-i convingă şi pe ceilalţi membri ai Uniunii să-l susţină.
De asemenea printre temele care vor fi abordate la Bruxelles se numără şi cel privind securitatea energetică prin ?impulsionarea proiectului Nabucco?. Preşedintele Traian Băsescu consideră că ?este timpul pentru semnarea acordului pentru realizarea acestui proiect. Vom insista pe necesitatea ca Europa să vorbească pe o singura voce la nivel energetic?.
Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene se întâlnesc pentru prima dată de când criza financiară a căpătat o formă acută, nu doar în Statele Unite ci şi în Europa. Preşedinţia franceză a Uniunii doreşte să obţină aprobarea planului de salvare deja convenit, duminică, de cele 15 ţări din zona euro, la care şi-a dat acordul şi Marea Britanie. Valoarea totală a fondurilor necesare s-ar putea apropia de uriaşa cifră de 2000 miliarde de euro, potrivit estimărilor lui José Manuel Barroso.
Planul poate întâmpina, însă, obiecţii din partea Cehiei, care se teme de o "fugă a capitalurilor", atrase de garanţiile bancare mai solide din Germania şi alte ţări puternice. France Presse îl citează şi pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a avertizat asupra unei "curse a garanţiilor bancare" dar şi-a anunţat sprijinul pentru planul european. Surse apropiate de preşedintele Nicolas Sarkozy şi-au exprimat speranţa că şi Cehia va fi convinsă să-l aprobe.
Cei 27 vor mai discuta, între altele, despre relaţiile cu Rusia în contextul crizei georgiene şi despre viitorul tratatului de la Lisabona.
În acest timp, sindicatele europene încearcă să-şi impună propria agendă. Peste o mie de reprezentanţi ai marinarilor din diferite ţări europene au manifestat ieri la Bruxelles pentru condiţii mai bune de muncă.
Sindicaliştii au cerut protecţia Uniunii Europene împotriva concurenţei marinarilor asiatici, gata să muncească pentru salarii mai mici, pe fondul declinului din transportul naval. La rândul lor, reprezentanţii industriaşilor şi ai marilor centrale sindicale au avertizat că economia europeană va trece prin vremuri grele şi au cerut o nouă reducere a ratei dobânzii.
Antena3.ro