?Optiunea UE este reformarea sistemului financiar internaţional. Uniunea Europeană îşi asumă deschis vocaţia de lider în economia mondială. Această criză a reprezentat momentul de afirmare al UE prin măsurile adoptate?, a declarat Traian Băsescu la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu premeirul, Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au participat la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au participat vineri, la Bruxelles, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern. Tema principală a discuţiilor a fost reechilibrarea sistemului financiar mondial.
?Europa vrea să preia un rol de lider în rezolvarea acestei crize?, a declarat la rândul lui, premierul Tăriceanu. Acesta a continuat precizând că ?deja s-au luat măsuri prin care se doreşte acordarea unui rol sporit instituţiilor financiare europene, Banca Europeană de Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, toate vor fi chemate pentru a sprijini ţările proaspăt admise în UE?.
De asemenea, Tăriceanu a spus că, în cadrul reuniunii a fost ?explorată posibilitatea ca statele membre şi Comisia Europeană să accelereze investiţiile în ţările membre, în contextul crizei, deoarece multe investiţii străine se vor diminua şi devine vitală folosirea fondurilor UE?.
Liderii europeni s-au pus de acord şi asupra propunerilor şi iniţiativelor pe care le vor prezenta la Washington, la Summit-ul G-20 din 15 noiembrie, în scopul depăşirii actualei crize financiare. "Reuniunea a vizat şi clarificarea unor orientari, a unui mandat pentru presediniţia UE, la summitul G20 care va avea loc la Washinghton în noiembrie. Mandatul a fost convenit, liniile generale au fost uşor de obţinut. În acest moment preşedinţia franceză şi Comisia Europeană au un mandat de negociere?, a spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a explicat că reuniunea a avut ca scop formularea unei poziţii comune a Uniunii Europene, în perspectiva reuniunii G20, ce va avea avea loc la Washington, la jumătatea lunii noiembrie. El a precizat că nu au intervenit elemente noi în evoluţia crizei financiare, însă preşedinţia UE doreşte prezinte la Washington cu o poziţie comună, în contextul în care se pune problema refacerii instituţiilor internaţionale de supraveghere în domeniul financiar.
Traian Băsescu a vorbit şi despre necesitate reformării instituţiilor financiare internaţionale, repspectiv FMI şi Banca Mondială. "Motivaţia este generată de criză, iar aceasta are două dimensiunii cea macroeconomică şi cea de reglementare şi supraveghere. Prin dimensiunea sa criza financiara a devenit şi economică", a declarat Băsescu la Bruxelles.
"Dimensiunile crizei financiare au generat riscul unei crize economice globale. Este posibbil ca în perioada următoare să apară şi alte focare de criză", a subliniat Băsescu. Potrivit preşedintelui "resursele financiare ale instituţiilor internaţionale de gen FMI şi Banca Mondiala nu sunt suficiente dacă apar alte focare de criză".
Reuniunea, la care au participat, printre alţii, preşedintele Parlamentului European şi preşedintele Băncii Centrale Europene, a permis o evaluare a situaţiei economice şi financiare din cadrul UE, dar şi a stadiului în care se află procesul de transpunere în practică a măsurilor decise la Consiliul European de toamnă.
Antena3.ro