Antena 3 CNN Politică Băsescu şi Boc şi-au urcat în cap parlamentarii PDL. Aleşii nu vor indemnizaţii scăzute, nici renunţare la afaceri

Băsescu şi Boc şi-au urcat în cap parlamentarii PDL. Aleşii nu vor indemnizaţii scăzute, nici renunţare la afaceri

4 minute de citit Publicat la 16:18 25 Mai 2010 Modificat la 16:18 25 Mai 2010
Băsescu şi Boc şi-au urcat în cap parlamentarii PDL. Aleşii nu vor indemnizaţii scăzute, nici renunţare la afaceri
Preşedintele Traian Băsescu a dat o mână de ajutor protejatei sale, Elena Udrea, aflată în plin scandal cu atribuirea unor săli de sport şi patinoare unor constructori cu legături politice şi afilieri la PDL. Pe lângă imposibilitatea menţinerii nivelului pensiilor mici la 350 de lei, parlamentarii şi demnitarii PDL au fost informaţi, marţi, de către şeful statului că ar fi bine să renunţe la societăţile care au afaceri cu statul şi la care deţin acţiuni, susţin surse parlamentare existente la întâlnire. Potrivit surselor citate, Udrea este bănuită de unii colegi de partid că încearcă să abată atenţia de la scandalul de la minister spre adversarii din PDL care au afaceri grele şi conexiuni cu statul în cazul unor contracte publice. De altfel, discuţiile de astăzi cu parlamentarii PDL nu au fost lipsite de dispute. Mai mulţi senatori şi deputaţi au reproşat miniştrilor că îi pun pe ei să le gireze prin propriul vot asumarea guvernului pe controversatul pachet de măsuri, în timp ce membrii cabinetului fug de camere pentru a nu fi nevoiţi să explice aceste reduceri bugetare. Mai mult chiar, la capătul discuţiilor cu şeful statului, premierul Emil Boc a fost convocat într-o nouă şedinţă de către parlamentari, discuţiile în contradictoriu continuând pe ton ridicat, susţin sursele citate. În cadrul acestei noi runde, Emil Boc i-a avertizat pe parlamntarii PDL că riscă excluderea din partid dacă nu respectă decizia luată de partid în privinţa măsurilor de austeritate. Imediat după aceste discuţii, premierul s-a deplasat la Ministerul Finanţelor, aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului, pentru a discuta cu ministrul Sebastian Vlădescu despre scrisoarea de intenţie cu FMI şi proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament

Oful parlamentarilor în cadrul discuţiei cu Traian Băsescu a privit şi intenţia conducerilor Parlamentului de reducere a proopriilor indemnizaţii cu 25%, unii din ei manifestându-şi nemulţumirea faţă de acest plan care le taie din beneficiile financiare. Calm, şeful statului i-a mai temperat, prezentându-le situaţia actuală a bugetului, structura cheltuielilor şi "ce înseamnă ca statul să se împrumute".

"Preşedintele Băsescu a prezentat o radiografie, ce măsuri de austeritate trebuie luate astfel încât la anul să avem creştere economică", a declarat Daniel Oajdea unul din deputaţii mai critici la adresa actuali guvernări.

Conform aceloraşi surse, Băsescu i-a îndemnat pe democrat-liberali cu funcţii să dea dovadă de "moralitate" şi să renunţe fie la politică, fie la acţionariatul unor societăţi care acum beneficiază de contracte de stat, tocmai datorită accederii respectivilor în anumite demnitaţi şi funcţii de stat.

Sfatul prezidenţial a suscitat unele reacţii adverse. Silviu Prigoană a anunţat ironic că îşi va trece toată averea pe numele soacrei sale pentru a scăpa de suspiciunile de clientelism politic.

Alţi colegi de partid din rândurile aşa-zişilor "comunicatori" au reproşat miniştrilor că, înafară de Sebastian Vlădescu sau Mihai Şeitan, nu ies pe televiziuni să explice populaţiei beneficiile măsurilor sociale pe care le au în calcul şi că îi lasă pe ei să ducă greul pe la diferite emisiuni tv.

Băsescu a stat, a ascultat plângerile lor, a dat dreptate unora şi apoi şi-a reluat discursul de convingere a parlamentarilor de a vota în favoarea pachetului legislativ anticriză pe care Guvernul îşi va suma răspunderea. Senatorii şi deputaţii PDL care aveau temeri în domeniu, au fost informaţi că nu există condiţii pentru menţinerea pensiilor mici la nivelul de 350 de lei şi că reducerea cu 15% reprezintă o necesitate. În caz contrar, statul ar risca să intre în incapacitate de plată a acestor pensii la finele acestui an, a avertizat preşedintele asistenţa formată din parlamentarii PDL.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat la finalul discuţiilor că preşedintele a cerut că măsurile de austeritate trebuie să se aplice "la toate ministerele, toate companiile, şi nu doar către populaţie".

"Am discutat (n.r. cu şeful statului) măsurile de austeritate, situaţia cheltuielilor bugetare şi faptul că trebuie ca aceste măsuri de austeritate să se aplice de sus până jos, la toate ministerele, toate companiile, şi nu doar către populaţie. Este absolut obligatoriu ca toţi miniştrii să iasă cu măsuri concrete", a precizat preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, după întâlnirea parlamentarilor democrat-liberali cu Traian Băsescu.

Deputatul a adăugat că Guvernul îşi doreşte să trimită Parlamentului pachetul de măsuri de austeritate în cursul acestei săptămâni. "Până luni să vină cu pachetul în Parlament, pentru că şi aici sunt procedurile parlamentare care durează", a mai spus Barbu.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, după întâlnirea şefului statului cu parlamentarii PDL, că nu s-a pus niciun moment în discuţie de a nu reduce cu 15% pensiile mai mici de 1.000 de lei. La rândul său, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a arătat că nu poate să aibă loc o reducere diferenţiată a pensiilor, deoarece aceasta ar presupune modificarea punctului de pensie.
"Nu se modifică în acest sens, pentru că trebuie modificat punctul de pensie. Nu se poate acorda o scădere diferenţiată" a spus Vlădescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close