Semnarea unui tratat de frontieră între România şi Republica Moldova este "inutilă", şi de neînţeles deoarece ar legitima pactul Ribbentrop-Molotov, a afirmat preşedintele Traian Băsescu prezent, vineri, la Piatra Neamţ la deschiderea lucrărilor primului forum al autorităţilor locale din România şi Republica Moldova. În faţa unei asistenţe formate din 200 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din cele două ţări, printre care s-au aflat şi 80 de edili moldoveni, Băsescu şi-a arătat nedumerirea faţă de reticenţele şi condiţiile "de neînţeles" formulate de Guvernul de la Chişinău pentru realizarea acordului privind micul trafic la frontiera dintre cele două ţări.
"Din păcate, Republica Moldova condiţionează semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontieră. Cine îşi imaginează că un şef de stat român va semna un tratat în care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Doar o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român. După 1990, România a semnat un acord de recunoaştere a frontierei fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova este moştenitoarea acestei frontiere, deci consider inuntilă semnarea uni tratat de forntieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi Molotov", a afirmat Băsescu.
Traian Băsescu a criticat şi introducerea regimului vizelor de către autorităţile de la Chişinău pentru cetăţenii români, apreciind că Republica Moldova încalcă acordul cu Uniuna Europeană.
"România a pledat la toate instanţele UE pentru ca un nou acord cu Republica Moldova să fie negociat, inclusiv facilitarea vizelor. Prin încălcarea dreturilor omului şi din cauza poziţiei faţă de România, acest acord nu are o perspectivă imediată. Această abordare (n.r. - privind introducerea vizelor) contravine inclusiv obligaţiilor asumate de Republica Moldova în cadrul dialogului privind facilitarea călătoriei în spaţiul UE pentru cetăţenii Republicii Moldova.Chişinăul să se gândească măcar la cetăţenii Republicii Moldova ", a spus Băsescu.
Şeful statului a recomandat la final reprezentanţilor administraţiei locale să vină cât mai rapid cu cât mai multe proiecte pentru acccesarea fondurilor europene.
Edilii, în special cei români au fost îndemnaţi să intensifice contactele cu oamnii şi să acceseze fondurile puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană prin proiecte pentru comunităţile pe care le reprezintă.
?Dorinţa mea este ca în cel mai scurt termen să se depună proiecte pentru aceesarea banilor. Aveţi nevoie de lucrări de mediu de îmbunătăţirea tranzitului la frontieră, de consolidarea soeităţii civile? a declarat Băsescu, arătând că pentru aceste obiective se poate găsi uşor finanţare prin programul UE.
Şeful statului a reamintit edililor prezenţi că fondurile UE au termen final de utilizare anul 2013 şi că ar trebui să se profite eficient de această perioadă de timp.
?Cu cât faceţi mai rapid proiectele cu atât veţi accesa banii în interesul cetăţenilor? a mai spus Băsescu.
Preşedintele s-a referit şi la relaţiile cu Republica Moldova, arătând că organizarea acestui forum şi numărul mare de participanţi ?confirmă interesul autorităţilor centrale şi locale, a organizaţiilor neguvernamentale şi mediului privat pentru promovarea iniţiativelor locale în domeniul cooperării transfrontaliere dintre România şi Republica Moldova".
Antena3.ro