Partenerii de guvernare se pregătesc pentru o nouă rundă în cursa pentru acapararea viitorului post de comisar european al României. Social-democraţii sunt interesaţi de obţinerea unui portofoliu care să le permită să emită cu succes pretenţii pentru ocuparea lui, invocând profesionalismul şi gradul de expertiză al unui Adrian Severin, Vasile Puşcaş sau Mihai Tănăsescu în anumite domenii. La Cotroceni se ştie însă deja ce portofoliu ar fi ideal: domeniul agriculturii. Administraţia prezidenţială l-a cooptat de ceva vreme în structurile sale pe fostul ministru de resort Dacian Cioloş ca preşedinte al unei comisii pentru agricultură şi pare a-şi fi orientat tot lobby-ul extern în direcţia obţinerii atribuţiilor de gestionare a acestui sector la nivelul Comisiei Europene. Portofoliul de comisar european pentru agricultură ar reprezenta cea mai bună opţiune pentru România, în primul rând ca o recunoaştere a potenţialului agricol al ţării noastre şi, în al doilea, ca o poziţionare politică corectă a României în interiorul Comisiei Europene, a afirmat duminică, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni la postul naţional de televiziune, sugerând că ţara nostră a obţinut deja o susţinere puternică din partea unor state membre UE.
Preşedintele a precizat că în prezent desfăşoară "un efort diplomatic major" pentru ca România să obţină acest portofoliu şi a susţinut că speră ca acest demers să fie însoţit şi "de efortul MAE în egală măsură".
"În momentul de faţă avem un efort diplomatic major, sper să fie însoţit şi de efortul MAE în egală măsură, dar al meu este un efort diplomatic major, ca România să obţină portofoliul pentru agricultură. Şi vă pot spune că am fost foarte deschis cu toţi ambasadorii Uniunii Europene, la reuniunea pe care am avut-o în luna iunie. Le-am comunicat intenţia noastră şi, de asemenea, am vorbit deja cu o serie de şefi de stat şi de guvern cu care ne-am înţeles asupra sprijinului pentru România, să obţină acest portofoliu", a afirmat Băsescu în cadrul emisiunii ?Viaţa Satului?.
Băsescu a explicat şi de ce acest domeniu este atât de important pentru ţara noastră. ?Vreau să înţelegem foarte bine: dacă România va obţine acest portofoliu în Comisia Europeană, comisarul nu va putea să facă o politică dedicată României, dar ar fi un semn al recunoaşterii, în primul rând a potenţialului agricol al României şi, în al doilea rând, ar fi o poziţionare politică corectă a României în interiorul Comisiei Europene", a arătat şeful statului.
Băsescu a explicat că România se poate baza în acest moment pe sprijinul unor state importante, membre ale Uniunii Europene şi partizane ale actualei politici agricole europene. "Noi considerăm portofoliul agriculturii extrem de important. Sigur, aliaţii noştri sunt sau vor fi în primul rând ţările care susţin actuala politică agricolă europeană: politica subvenţiilor. Sunt ţări care nu susţin această politică, spun că trebuie să îndreptăm banii spre cercetare - şi vă pot spune care este şi argumentul aici. Spre exemplu, şefi de stat şi de guvern, la discuţiile în consiliu, când vine vorba despre politica agricolă, - Franţa, Polonia, România, care imediat se aliniază politicii agricole europene actuale cu subvenţionarea la hectar, pe cap de animal, în orice formă a agriculturii - şi, pe de altă parte, şefi de stat care spun foarte simplu: cea mai mare subvenţie în interiorul Uniunii Europene o avem la agricultură, iar PIB generat de agricultură la nivelul Uniunii Europene este de doar 2%", a subliniat preşdintele.
Poziţia şefului statului în materie survine pe fondul nemulţumirii şi nerăbdării manifestate în rândurile social-democrate. În urmă cu două săptămâni, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, cerea coaliţiei concretizrea negocierilor pentru desemnarea candidatului României pentru postul de comisar european, arătând că în acest moment ţara noastră beneficiază de un sprijin puternic pentru un mandat pe agricultură.
Punctul de vedere exprimat de ministrul de externe nu a surâs propriilor colegi de partid, care sunt mai interesaţi de obţinerea unui alt portofoliu decât cel avut în vizor de şeful statului, un portofoliu care să le permită să emită pretenţii pentru accederea mai curând al unuia din proprii specialişti decât al comisarului dorit de Băsescu.
Diaconescu se află în acest moment la şedinţa coaliţiei de guvernare pentru a face o informare despre stadiul negocierilor pentru portofoliul de comisar european ce revine României. Împreună cu şeful DAE Vasile Puşcaş, ministrul a fost convocat în această zi şi la comisia de politică externă din Senat, după ce preşedintele acestui for, social-democratul Titus Corlăţean şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care ?se bate pasul pe loc? în această chestiune.
Antena3.ro