Antena 3 CNN Politică Băsescu: Preşedintele este obligat să fie acolo unde este nevoie de influenţă politică pentru problemele ţării

Băsescu: Preşedintele este obligat să fie acolo unde este nevoie de influenţă politică pentru problemele ţării

Băsescu: Preşedintele este obligat să fie acolo unde este nevoie de influenţă politică pentru problemele ţării
20 Mar 2009   •   00:19

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vorbeşte "aceeaşi limbă" cu Guvernul, că acest lucru "uşurează acţiunile în această perioadă atât de dificilă" şi că trebuie să înceteze atacurile referitoare la faptul că şeful statului ar acţiona în locul Executivului.
Acesta doreşte să se termine cu ideea că şeful statului nu trebuie să intervină în problemele ţării, menţionând că el este obligat să fie acolo unde este nevoie de influenţă politică şi că sprijină parteneriatul Guvern-preşedinte.
Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă, alături de premierul Emil Boc, la Bruxelles, în prima zi a lurărilor Consiliului European de primăvară. Înainte de sosirea la Bruxelles, şeful statului a discutat, la Luxemburg, cu reprezentanţii conducerii BEI, despre împrumutul acordat de Bancă pentru companiile Ford şi Renault din România, despre suma alocată de anual României ca îmrpumut şi despre posibilitatea preluării de către instituţie a finanţării a trei proiecte de autostrăzi şi şosele din ţara noastră.

În acest context, Băsescu a ţinut să le spună ziariştilor că doreşte să se termine cu ideea că şeful statului nu trebuie să intervină în probleme precum cele menţionate.

"Ce vreau să înţelegeţi, şi vreau să terminăm odată cu această controversă, "se bagă preşedintele": astea-s problemele ţării, preşedintele este obligat să fie acolo unde este nevoie de influenţă politică. Iar faptul că, în ultima perioadă, atât preşedintele cât şi Guvernul vorbesc aceeaşi limbă, că există sprijinul politic total, pentru că-i acceptat de Guvern, al preşedintelui, ne uşurează acţiunile în această perioadă atât de dificilă", le-a spus Băsescu ziariştilor care îl însoţesc la Bruxelles.

El a adăugat că se poate observa că oamenii politici la vârf din Europa şi din Statele Unite se preocupă chiar şi de finanţarea băncilor private, scrie Mediafax.



"Poate reuşim să ieşim din această marotă: "Ce treabă are preşedintele? Cum îşi permite să nu doarmă la Cotroceni?". Deci aş vrea să ne îndreptăm către o normalitate, a parteneriatului între preşedinte, Executiv, influenţa politică a preşedintelui în mediul internaţional, atât cât este şi cum o poate exercita. Sprijin parteneriatul Guvern - preşedinte", a spus Băsescu, după care i-a dat cuvântul premierului, cu formula "îl rog pe domnul preşedinte Boc...". Şeful statului s-a corectat, râzând: "Pe domnul prim-ministru Boc, că a fost la PPE, el e preşedinte acolo, să ştiţi.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close