Mai mult decât atât, preşedintele consideră că declaraţiile sale nu i-ar fi supărat în nici un fel pe "intelectualii monarhişti ai lui Băsescu"
"Mărturisesc că am ţinut foarte mult la ei şi ţin la ei, chiar dacă pe unii i-am supărat. În acelaşi timp, nici nu cred că soluţia cu intelectualii lui Băsescu - o formulare nefericită, după mine, pentru că niciodată nu poţi să-l suspectezi pe Pleşu că e al cuiva sau pe ăsta micu, pe Paleologu, că e la cuiva"
"El a făcut un show de reabilitare a imaginii lui de monarhist, şi-a rezolvat problema, dar nu mă poate târâi pe mine în Parlament cu rugăminţile lui acoperite de gloria presei. În general nu-mi plac oamenii care se angajează în partid, iar pe urmă sunt detaşaţi de partid. Au o problemă cu caracterul, de regulă, pentru ţi-a oferit partidul ăla ba un post de ministru, ba un post de europarlamentar"
"Oricât ai fi de intelectual, trebuie să ai decenţa relaţiei. Ţi-a plăcut politica, sunt nişte reguli interne", a spus Băsescu.
În continuare şeful statului a menţionat că cei care au opinii diferite faţă de linia partidului ar trebui să vorbească iniţial în formaţiune.
"Nu ai istoria partidului, nu ai riscurile implicate de politică, pentru că e muncă, efort... Vii dintr-o dată, după care devii cel mai acerb critic al partidului respectiv. Eleganţa spune aşa: nimeni nu-ţi închide gura. Du-te domnule în structura partidului şi spune prima dată. Du o discuţie acolo şi vezi ce poţi să obţii, pe urmă manifestă-te", a spus preşedintele.
Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a cerut parlamentarilor PDL să voteze în favoare prezenţei Regelui în Parlament. Ulterior, parlamentarii au aprobat propunerea, urmând ca ca regele Mihai să susţină un discurs în plen, pe 25 octombrie, la împlinirea a 90 de ani.