Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei apariţii la Televiziunea Naţională că cele trei condiţii principale pe care delegaţiile FMI şi UE le impun pentru încasarea următoarei tranşe de împrumut sunt Ordonanţa de Urgenţă nr. 50, arieratele din sănătate versus subvenţiile din agricultură şi spaţiul fiscal pentru investiţii.
Şeful statului a declarat că la momentul sosirii delegaţiei FMI se vorbea de abrogarea Ordonantei 50, lucru pe care nici el nici guvernul nu l-au acceptat, recunoscând însă greşelile sale
"Au fost trei mari probleme asupra cărora nu s-au găsit soluţii în negocierile Guvern- FMI şi care au fost tranşate prin medierea mea, fiindcă ăsta e rolul meu. Cele trei probleme au fost Ordonanţa de Urgenţă 50, o a doua problemă a fost arieratele din sănătate versus subvenţii la agricultură şi cea de-a treia a fost legată de spaţiul fiscal pentru investiţii".
Preşedintele a precizat că nu se pune problema ca Ordonanţa să se aplice retroactiv, aşa cum susţin clienţii băncilor şi Opoziţia.
"
Este o falsă impresie că ar fi o acţiune retroactivă a acestei Ordonanţe. Ea nu acţionează în perioada în care a trecut, ci în derularea creditului, acţionează în continuare, pentru viitor"
Băsescu: Ordonanţa 50 va fi ajustată pentru a stabili un echilibru între bănci şi clienţii creditoriDoar BNR poate sacţiona băncile. OPC nu are această autoritatePreşedintele a adăugat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului nu poate închide nici o bancă, întrucât această atribuţie revine Băncii Centrale. ANPC are doar autoritatea de a semnala greşelile produse în interiorul instituţiilor bancare către BNR, urmând ca aceasta din urmă să aplice sancţiunile.
"A trebuit să recunoaştem exagerările din ordonanţă. Oficiul sau Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului nu putea să meargă să închidă bănci. Asta e treaba Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, şi a fost însuşit şi de Fond şi de Guvern, Oficiul pentru protecţia Consumatorului îşi limitează activitatea în a susţine cvonsumatorii, dar nu poate acţiona pe bănci. Ordonanţa trebuie să garanteze un tratament echilibrat." În acelaşi timp, Traian Băsescu a declarat că Ordonanţa 50 trebuie ajustată, pentru a asigura un echilibru între băncile comerciale şi clienţii lor creditori, astfel încât instituţiile să nu poată să îşi recupereze pierderile pe spinarea clienţilor.
Şeful statului a mai amintit de o recentă întâlnire la Viena cu reprezentanţii FMI şi a băncilor mamă care susţin pe cele din interiorul ţării, unde a fost asigurat că instuţiile bacncare din România vor avea în continuare susţinere din partea celor protectoare din afara ei.
Un mediu fiscal stabil este necesar pentru atragerea investitorilorO altă condiţie pe care preşedintele o consideră necesară în acest moment de criză este contruirea unui mediu fiscal prielnic pentru atragerea investitorilor străini, lucru care implică construirea unui mediu fiscal predictibil şi stabil. Mai mult decât atât, Băsescu este de părere că o fiscalitate redusă nu-i va face niciodată pe oamenii de afaceri mai puţin hoţi.
Băsescu a atenţionat că va susţine în continuare contribuţiile pentru muncă reduse, dar va fi mereu împotriva reducerea fiscalitaţii. Şeful statului consideră necesară o flexibilizare a Codului Muncii, care să poată facilita angajarea legală a românilor şi care să nu favorizeze munca la negru.
"Nici domnul Antonescu, nici domnul Ponta nu pot spune că nu au responsabilităţi faţă de ţară"În acelaşi timp, preşedintele aminteşte de faptul că, pentru a îndeplini condiţiile cerute de Fondul este nevoie de o mare responsabilitate din partea parlamentarilor din opoziţie, care ţin blocate legile care ar trebui adoptate pentru încheierea acordului, responsabilitate care este în principal asupra românilor. Astfel, în carzul neîndeplinirii celor trei condiţii cerute, România va ieşi din acordul cu FMI.
În ultima vizită a delegaţiiei FMI în România, Jeffrey Franks a semnalat în principal faptul că ţara nu oferă o certitudine a respectării angajamentelor, referindu-se în prinicpal la legile votate „din greşeală" în Parlament, legi ce vor fi trimise înapoi de către preşedinte.
"Nici domnul Antonescu, nici domnul Ponta nu pot spune că nu au responsabilităţi faţă de ţară. Ne ducem, ne pupăm cu mogulii pe frunte, ne dau la televizor şi noi ţipăm. Avem armament, spunem orice."