Declaraţia preşedintelui nu a rămas fără ecou. Preşedintele Alma Mater Răzvan Bobulescu a declarat: ?Îngeţaţi salariile îngheţăm şi noi contractul colectiv de muncă. Din punct de vedere legal, dacă nu avem acest contract nu putem intra în grevă dar neavându-l...?.
În acelaşi timp, PSD-ul nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor, a declarat Mircea Geoană pentru Gândul, în replică la afirmaţiile lui Traian Băsescu de la RRA. Potrivit preşedintelui Senatului, salariile şi pensiile trebuie să crească în lilmita bugetului, iar creşterea salariilor şi a pensiilor mici fac parte din programul anticriză şi, în plus stimulează consumul.
Mircea Geoană a admis că s-a discutat despre o astfel de decizie în cadrul Guvernului, însă nu a fost luată în considerare la modul serios deoarece se încearcă în continuare găsirea unor resurse destinate majorărilor şi pentru planul anticriză.
Declaraţia lui Traian Băsescu survine pe fondul discuţiilor în plină desfăşurare pe bugetul de criză, pe care toată lumea îl aşteaptă. PDL şi PSD se întâlnesc, marţi, pentru a finaliza proiectul. Discuţia dintre liderii coaliţiei a fost precedată, însă, de o întâlnire a conducerii PSD cu toţi colegii din structura guvernamentală la nivel de miniştri.
Înainte de începerea şedinţei Partidului Social Democrat, vicepremierul Dan Nica a declarat că şi-ar fi dorit să aibă un buget destul de mare încât să facă tot ce şi-a propus. De asemena, susţine Nica, investiţiile ar fi trebuit să fie mai mari.
În altă ordine de idei, tot la RRA, Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.
Motivaţia acestei afirmaţii este, conform preşedintelui, faptul că astfel "putem obţine bani europeni mai ieftin". "Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere", a adăugat preşedintele, menţionând că UE nu dispune de un astfel de mecanism pentru a verifica gestionarea banilor împrumutaţi statelor membre.
Băsescu a precizat că dobânzile practicate de Banca Centrală Europeană sunt mai mici decât cele ale FMI. Preşedintele a menţionat şi că El a ţinut să menţioneze că BNR şi Ministerul de Finanţe gestionează problema, iar preferinţa pentru un împrumut de la UE şi nu de la FMI este o opţiune care îi aparţine.
Antena3.ro