![nicusor dan bolojan si hurezeanu au obligatia sa obtina un loc la masa discutiilor de la paris nicusor dan bolojan si hurezeanu au obligatia sa obtina un loc la masa discutiilor de la paris](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/16/nicusor-dan-bolojan-si-hurezeanu-au-obligatia-sa-obtina-un-loc-la-masa-discutiilor-de-la-paris-952550.webp)
Mircea Geoană a invocat necesitatea unei reconcilieri naţionale la nivelul clasei politice şi opiniei publice prin instlarea unui guvern de amplă majoritate şi un prim-ministru în persoana liberalului Crin Antonescu.
"În acest moment trebuie să evităm o formulă care să evite fractura din societate. Trebuie să găsm formula optimă care să lupte împotriva crizei, o majoritate cât mai amplă. Trebuie să facem un efort sincer de reconciliere naţională. Depinde şi de dumneavoastră, depinde şi de noi. Propunerea pe care o facem este un guvern cu o amplă majoritate, domnul Antonescu ar fi un premier foarte bun, întregul spectru politic să fie reprezentat în guvern chiar pentru o perioadă limitată de timp. Cred că cea mai proastă formulă ar fi aceea unui guvern cu infirmă majoritate, constituită din tot soiul de trădări. Ziua a doua, acel guvern ar trebui să se confrunte cu criza pe care o cunoaştem. O formulă cu premier PD-L este exclusă din punctul nostru de vedere?, a declarat preşedintele PSD, la consultări.
Băsescu a precizat că doreşte o formulă guvernamentală amplă, el optând pentru "securizarea" noului Guvern. Şeful statului a amintit că a avut două experienţe "neplăcute", el făcând referire la un premier desemnat care, după doi ani, a considerat că e bine să rămână singur la guvernare şi la un partid care, din motive electorale, a ieşit de la guvernare şi a "trântit" Guvernul.
?Şi eu mi-aş dori o formulă cât mai largă. Pentru că un guvern va trece. Există însă o problemă consistentă de încredere. Una în care un prim-ministru desemnat a considerat după doi ani că e bine să rămâi singur la guvernare, alta în care din motive electorale a plecat de la guvernare. Optez pentru un Guvern sigur.Voi merge pe o formulă să stabilizez securitatea de guvernare. Un guvern sigur. Experienţa m-a învăţat că vorbele de la început de guvernare se uită. Mi-aş dori mult ca Marian Sârbu să fie ministrul Muncii în viitorul guvern. Şi partidul dacă va aproba, îl voi susţine. La fel cum l-am girat pe Cioloş, Maior, Ungureanu. Mizaţi pe faptul că primul meu obiectiv este să contribui la construirea unui guvern sigur?, a replicat Traian Băsescu.
Liderul PSD şi şeful statului s-au atins puţin la începutul dialogului. ?Evident că vorba de un moment complicat pentru ţară şi această campanie prezidenţială care a părut aspră şi lasă urme?, a spus Geoană. ?Mie nu mi s-a părut aspră, au fost puţine întâlniri?, i-a replicat ironic, Băsescu.
Momentul Marian Sârbu a da aripi lui Geaoană care a apreciat că şeful statului manifestă încredere în PSD. "Nu", i-a tăiat-o, scurt, Băsescu.
"În oameni", a căutat să se explice Geoană.
"Într-unul. Daţi-mi un semnal. Lăsaţi-l pe Sârbu (Marian Sârbu, n.r.) în Guvern. Dragnea, cu tine nu vorbesc problema asta", a tras linie Băsescu, îndreptându-şi privirea către Liviu Dragnea, care stătea în stânga liderului PSD Mircea Geoană.
Geoană i-a sugerat lui Băsescu că revizuirea Constituţiei va fi destul de dificilă fără sprijinul unei majorităţi. ?Aţi avut un cuvânt cheie care lipseşte masiv în ţară: încredere. Cred că dacă securizarea unui guvern înseamnă să reprezentaţi interesele PD-L şi al doilea mandat va fi pierdut. Pentru revizuirea Constituţiei este nevoie de o ampla majoritate. Nu poţi să faci reforma administraţiei cu un singur partid cocoţat la putere.?
De asemenea, Geoană i-a transmis şefului statului că, dacă a securiza echivalează cu întoarcerea la PDL, atunci al doilea mandat al lui Băsescu va fi comparabil cu primul.
Antena3.ro