Tensiune maximă pe scena politică românească după primele zile de negocieri. Dacă până acum s-au vehiculat o mulţime de scenarii pentru formarea unei majorităţi, toată lumea s-a blocat la un moment dat în calcule deoarece nu se ştia poziţia principalului actor de pe scenma politică: preşedintele Traian Băsescu. Iată că, în sfârşit, în presă au început să apară frânturi din scenariul preferat de Cotroceni. Bazându-se pe faptul că PD-L a obţinut cele mai multe mandate, Traian Băsescu agrează în acest moment ideea formării unui guvern minoritar PD-L, care ar putea în scurt timp să devină majoritar prin racolarea celor nemulţumiţi din celelalte partide. PSD şi PNL încearcă să blocheze tentativa preşedintelui, ameninţând cu "trântirea" în Parlament a premierului propus de Cotroceni.
Numărătoarea inversă în PD-L
După ce au aruncat bezele şi către PNL, şi către PSD, liderii PD-L au intrat în silenzio stampa în urma indicaţiilor venite de la Cotroceni. Acolo, preşedintele Traian Băsescu pregăteşte o mişcare surprinzătoare, încercând să forţeze pe ultima sută de metri formarea unui guvern PD-L minoritar. Bazându-se pe sprijinul UDMR şi pe cel al minorităţilor naţionale, acest guvern ar mai avea nevoie de aproximativ 20 de voturi pentru a deveni unul majoritar. Acestea se pot strânge prin racolarea parlamentarilor celorlalte partide. Totuşi, nici PSD, nici PNL nu stau cu mâinile în sân şi pregătesc contraofensiva.
Presiune în PSD pentru intrarea la guvernare
Apele cele mai tulburi par a fi în PSD, unde din ce în ce mai mulţi lideri pun în discuţie conducerea partidului. Mai mult, Ion Iliescu a spus explicit că actuala conducere ar trebui să-şi depună mandatul şi să se aleagă o nouă conducere. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a dat deja senzaţia că renunţă la pretenţia funcţiei de premier, la presiunea oamenilor din teritoriu. Aceştia i-au cerut intrarea la guvernare cu orice preţ. Soluţia pe care se bazează Geoană este blocarea unui guvern minoritar PD-L în parlament şi propunerea formării unui guvern de uniune naţională, cu un premier propus de Cotroceni. În acest fel ar mai câştiga timp în partid, prin preluarea de către PSD a câteva ministere.
PNL guvernează din opoziţie
PNL nu pare deranjat de ideea de opoziţie, ştiind că în viitorul apropiat ţara se va confrunta cu mari probleme economice. Venind după patru ani de guvernare, liberalii par să-şi negocieze sprijinul de pe poziţii de forţă. Ori o guvernare după criteriile lor, ori opoziţia. Deocamdată liderii acestui partid au părut uniţi în declaraţii, poate şi pentru faptul că nici unul dintre ei nu a avut un succes răsunător la alegerile parlamentare. Ciudat, discursul liberalilor din ultimele zile este cel al unui partid de opoziţie, criticând politica PSD şi PD-L, dar comportamentul lor este cel al unui partid aflat la guvernare. Premierul încă în funcţie, Călin Popescu Tăriceanu, s-a aflat în vizite de lucru prin ţară, luând decizii la Palatul Victoria ca şi cum atmosfera pe scena politică românească va fi una normală.
Se aşteaptă poziţia oficială de la Cotroceni
În acest moment toată lumea aşteaptă o poziţie oficială a preşedintelui Traian Băsescu, ca să vadă ce turnură vor lua negocierile. Din acest punct de vedere, cei mai avantajaţi par a fi liderii PD-L, deoarece aceştia se află în contact permanent cu Cotroceniul.
Antena3.ro