Traian Băsescu pierde din ce în ce mai mulţi susţinători. Ultimul care a părăsit cercul preşedintelui este Gabriel Liiceanu, unul dintre intelectualii de marcă ai României. Acesta a criticat declaraţiile şefului statului din ultima perioadă şi a spus, la emisiunea Mix Actual, moderată de Onelia Pescaru, că nu e nici profitorul şi nici slujitorul nimănui.
"Eu am fost de acord cu Băsescu când a condamnat în 2006 comunismul. M-am recunoscut în gestul lui. Atunci Băsescu a devenit preşedintele meu, nu eu am devenit intelectualul lui. Însă când acelaşi om care condamnă comunismul vine şi spune la o emisiune că dacă Ceauşescu ar fi condus România doar 10 ani ar fi fost un preşedinte mare, atunci mă îndepărtez de el, pentru că asta înseamnă că nu ştie ce a condamnat. Nu poţi să condamni oficial un regim criminal, apoi să vii să spui că 10 ani din acel regim ar fi fost bine. Asta nu merge. Asta e incoerenţă de fond", a declarat Gabriel Liiceanu, citat de
Adevărul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat pe 4 noiembrie la B1 Tv că, dacă Nicolae Ceauşescu ar fi stat doar zece ani în fruntea statului, era "un mare preşedinte în istoria românilor". Întrebat apoi despre cei 6 ani petrecuţi la Cotroceni, şeful statului a declarat că sunt "cam mulţi".
Băsescu, despre Ceauşescu
În urmă cu circa două luni, şi Mircea Cărtărescu s-a dezis de preşedintele Traian Băsescu, pe care l-a susţinut până de curând. Scriitorul a spus în septembrie, într-un interviu acordat
Observatorului Cultural, că şeful statului nu mai poate schimba ceva în România şi că "epoca Băsescu" i se pare "terminată".
"Oricum am lua-o şi oricine ar fi avut dreptate, am mai spus-o: epoca Băsescu mi se pare terminată, cu bunele şi relele ei. Ca şi Emil Constantinescu, actualul preşedinte e azi un prizonier neputincios al sistemului politic românesc, corupt şi nenorocit. De când nu mai cred că Băsescu poate schimba ceva în România, n-am mai putut să scriu cu siguranţa cu care-o făceam înainte. Căci azi nu mai cred în nici o direcţie şi în nici o persoană de pe eşichierul politic", susţinea atunci Mircea Cărtărescu.