Preşedintele Traian Băsescu a mers, luni dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru a participa la şedinţa Coaliţiei de guvernare, potrivit unor surse citate de
Mediafax. Printre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei Coaliţiei se numără varianta finală a indemnizaţiei de creştere a copilului şi proiectul de buget pe anul viitor. Şeful statului a plecat de la sediul Executivului în jurul orei 11:00.
Potrivit surselor citate, la şedinţă Traian Băsescu le-a spus membrilor Coaliţiei că resursele bugetare nu permit ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie menţinută la doi ani şi a sugerat că această durată ar trebui redusă la un an.
"Preşedintele a arătat că actualele constrângeri bugetare nu permit menţinerea la doi ani a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru copii şi a sugerat că ar trebui redusă la un an", au declarat sursele precizate.
O altă temă care a făcut obiectul discuţiei dintre şeful statului şi membrii Coaliţiei a fost susţinerea în Parlament a principalelor proiecte de legi promovate de Guvern.
Membrii coaliţiei de guvernare au decis, duminică seară, menţinerea la doi ani a concediului de îngrijire a copilului. Cunatumul indemnizaţiei va fi stabilit după şedinţa de luni a Coaliţiei. Potrivit variantelor de lucru, indemnizaţia de creştere a copilului ar putea fi plafonată la 1.000 sau 1.500 de lei.
În şedinţa de duminică a Coaliţiei s-a discutat şi despre “Taxa de solidaritate” pe averile mari ca fiind o posibilă sursă financiară pentru indemnizaţia mamelor. Nu toţi liderii Coaliţiei au fost de acord cu această propunere, argumentând că Taxa de solidaritate este o propunere legislativă şi nu un act normativ intrat în vigoare.
Coaliţia de guvernare s-a întâlnit duminică pentru a se pune de acord în privinţa concediului maternal. Liderii UDMR şi UNPR, dar şi mai mulţi democrat liberali s-au opus propunerii de reducere a perioadei în care mamele pot sta acasă cu copii după naştere. Asta după ce Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu maternal de la doi ani la un an.
Femeile care se întorc mai devreme la serviciu, mai exact începând cu luna a şaptea de concediu, ar putea primi un stimulent lunar de 500 de lei.
Bugetul ar putea fi aprobat anul viitorLegea bugetului pentru anul 2011 ar putea fi aprobată abia anul viitor, întrucât Guvernul a trimis proiectul în Parlament cu o întârziere de aproape două luni. În plus, nici Legea Salarizării nu este gata. Legea bugetului pe 2011 nu poate fi aprobată fără legea care reglementează salariile bugetarilor.
Chiar şi în cazul în care Guvernul trimite săptămâna aceasta Legea bugetului în Parlament, e greu de crezut că ea va fi aprobată până de Crăciun. Pe ordinea de zi a parlamentarilor se află legile Salarizării, Educaţiei şi Pensiilor, fără a mai lua în calcul moţiunea de cenzură pe care Opoziţia a anunţat că o depune faţă de asumarea răspunderii pe salarizare.