Colegiul Director a început la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, unde au fost aşteptaţi toţi liderii de filiale judeţene dar şi parlamentarii partidului. Democrat-liberalii fac o analiză finală a rezultatelor din primul tur de scrutin, o primă astfel de analiză fiind făcută la şedinţa Biroului Permanent Naţional, pe baza rezultatelor numărătorii paralele a PDL. Totodată, conducerea PDL analizează rezultatele slabe obţinute la primul tur de scrutin în judeţe care până acum erau fiefuri ale partidului şi unde Mircea Geoană a primit mai multe voturi decât Traian Băsescu.
Băsescu, faţă în faţă cu apropiaţii săi care au dezamăgit în primul tur
Rezultatul alegerilor din primul tur a revelat regresul acestui partid în anumite judeţe, considerate până de curând ca fiefuri PDL. Cele mai neplăcute surprize au venit din zona Moldovei: Botoşani, Neamţ şi Iaşi au căpătat la aceste alegeri culoare roşie, iar la nivelul judeţului Vaslui Geoană a adunat de două ori mai multe voturi decât Băsescu.
Deja la nivelul unor filiale PDL codaşe s-au operat schimbări din funcţii, în timp ce alţi lideri de filiale democrat-liberale se gândesc să-şi depună demisia după turul doi dacă Băsescu va pierde Cotroceniul.
Preşedintele PD-L Vaslui, Dragoş Iftime, a fost înlocuit, marţi seara, din funcţie, cu prim-vicepreşedintele partidului, Dan Marian, după ce Traian Băsescu, susţinut de PD-L, a obţinut la alegerile prezidenţiale doar 26,07% din voturile vasluienilor prezenţi la urne, în timp ce Mircea Geoană a fost votat de 44,34% din alegători.
Decizia a fost luată chiar de coordonatorul PD-L pe zona Moldovei, Gheorghe Ştefan, care din postura de lider PDL Neamţ este vizat la rândul său cu înlocuirea după turul doi, datorită rezultatului modest obţinut pentru Băsescu, 31,48%, în condiţiile în care Mircea Geoană a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, fiind votat de 37,64% dintre alegători.
Şi Iaşiul a constituit un nou motiv de dezamăgire, unde susţinerea anunţată a preşedintelui CJ, Constantin Simirad se dorea a aduce mai multe voturi pentru democrat-liberali.
Mai la nord, în Botoşani, preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Cătălin Flutur a anunţat, marţi, că va demisiona din această funcţie, în cazul în care actualul şef al statului nu va fi reales în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie. Flutur şi-a arătat dezamăgirea faţă de rezultatul slab pe care candidatul susţinut de PD-L l-a obţinut la Botoşani, 23,84%, anunţând şi o serie de măsuri dure în partid. Candidatul PSD Mircea Geoană a obţinut în acest judeţ cu circa 33.000 mai multe voturi decât Băsescu.
Ridzi, Boureanu, Stănişoară şi oamenii Elenei Udrea printre codaşii electorali
Filialele de Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Mehedinţi şi Hunedoara au înregistrat la rândul lor rezultate dezamăgitoare, fiind de aşteptat ca în cazul în care turul doi nu va aduce vreo îmbunătăţire la nivelul lor să urmeze sancţiuni pe linie de partid pentru liderii acestora printre care se numără şi Monica Iacob Ridzi. În cazul acesteia din urmă, Vasile Blaga a decis deja, luni, să ia din mâinile soţilor Ridzi atribuţiile de coordonare a campaniei la nivel judeţean, ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Gheorghe Pogea, fiind mandatat să gestioneze această filială pentru turul doi.
Organizaţia PD-L Dâmboviţa este condusă de postul peledist Florin Popescu, un apropiat al Elenei Udrea. pentru a doua oraă, filialal condusă de acesta a fost învinsă în lupta cu PSD, cu peste 4.000 de voturi în plus. Şi în Mehedinţi, unde campania a fost gestionată de ministrul Apărării, Mihai Stânişoară, PDL a pierdut în faţa PSD la o diferenţă de 6.000 de voturi.
Reproşuri a primit şi deputatul Cristian Boureanu pentru rezultatul modest obţinut de PDL Argeş. La rândul său, primarul Craiovei, Antonie Solomon a anunţat miercuri că se gândeşte la demisia din funcţia de lider al filialei şi chiar la ieşirea din politică în cazul în care rezultatul organizaţiei sale din turul doi nu va contribui la propulsarea lui Traian Băsescu pentru un al doilea mandat prezidenţial.
Judeţe cu rezultate foarte slabe pentru PDL mai sunt Brăila, Olt, Gorj, Vrancea,Călăraşi, Giurgiu şi Galaţi.
O analiză concretă precum şi măsurile de rigoare care se impun vor fi luate însă abia după 6 decembrie când conducerea PDL va trage linie în dreptul fiecărei filiale şi va impune măsurile de reorganizare acolo unde se impun, susţin surse democrat-liberale.
Marius Vulpe, Antena3.ro