Antena 3 CNN Politică Băsescu: Justiţia luptă nu doar cu infractorii, ci şi cu sistemul politic

Băsescu: Justiţia luptă nu doar cu infractorii, ci şi cu sistemul politic

Băsescu: Justiţia luptă nu doar cu infractorii, ci şi cu sistemul politic
07 Mar 2008   •   10:44

La prezentarea raportului de activitate al Ministerului Public, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "în 2007 clasa politica a devenit furioasă, pentru că nu a mai putut controla procurorii. Băsescu a spus că justiţia a avut de luptat nu numai cu infractorii, ci şi cu sistemul politic. Preşedintele a avertizat că politicienii au încercat să se protejeze de jutiţie, dând legi în acest sens.

Băsescu a declarat că îi încurajează pe magistraţi să nu cedeze presiunilor mass-media, precizând că sunt oameni politici care au mentalitatea să-şi pună la dispoziţie un trust media, "cu trompetele de rigoare", şi un partiduleţ.

În opinia preşedintelui, presa a încercat să dezinformeze opinia pulbică în legătură cu modul în care, deşi condamnat pentru terorism, sirianul Omar Hayssam a părăsit România. Şi asta în condiţiile în care nici măcar autorităţile nu au putut găsi pînă acum o rezolvare cazului.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a semnalat deficienţe în activitatea procurorilor şi practica judiciară neunitară, vineri, la prezentarea raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2007. Kovesi a vorbit despre o criză în Justiţie, pentru soluţionarea căreia a venit cu soluţii.

"Datele statistice relevă un sistem aproape în colaps", avertizează procurorul general. Numărul de trimiteri în judecată anul trecut a scăzut cu aproape jumătate faţă de acum zece ani, procentul de achitări s-a dublat, a precizat Kovesi.

Procurorul general a menţionat instabilitatea legislativă, calitatea activităţii de cercetare penală a organelor de poliţie judiciară, schimbarea declaraţiilor în faza de judecată şi minimalizarea probelor realizate în timpul anchetelor, expertize succesive cu concluzii contradictorii, lipsa de reacţie a sistemului judiciar faţă de infracţiunile care împiedică înfăptuirea justiţiei, cauze generatoare de achitări în cauze deferite justiţiei.

Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, vineri, că este conştient de multitudinea problemelor cu care acesta se confruntă şi contextul socio-politic complicat în care procurorii îşi desfăşoară activitate, adăugând că aşteaptă de la magistraţi anchete profesioniste şi imparţiale.

Demnitarul a apreciat că în funcţionarea oricărui sistem, esenţial este factorul uman. "Mai mult decât pentru orice alt sistem, în cel judiciar acest factor are o importanţă covârşitoare", a declarat ministrul Cătălin Predoiu la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public.

BĂSESCU: PROCURORUL ESTE DEZARMAT ÎN FAŢA CLASEI POLITICE

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close