E prefect sănătos medical, dar nu şi în plan politic, unde recunoaşte că a dat dovadă de o serie de imperfecţiuni şi eori. Într-un interviu acordat cotidianului
?Gazeta Sporturilor?, candidatul PDL la prezidenţiale, Traian Băsescu îşi cere scuze celor 22 milioane de români pentru greşelile făcute în timpul primului mandat. Nu ezită să amintească lipsa sa de reacţie în cazul Udrea, subiect care l-a făcut vulnerabil în momentul de faţă, dar şi să reproşeze conducerii PDL că nu a suspendat-o pe Monica Iacob Ridzi din funcţia de ministru până la soluţionarea anchetei penale demarate în cazul acesteia. Deşi se consideră un candidat cu imperfecţiuni, Băsescu sugerează că defectele sale sunt mai puţin dăunătoare decât cele ale contracandidatului său, Mircea Geoană, pe care-l caracterizează ca fiind dependent de voinţa mogulilor şi a propriilor colegi de partid.
Promovarea Monicăi Iacob Ridzi, o eroare. Tinereţea nu ţine loc de competenţăPreşedintele Traian Băsescu susţine că era corect ca PDL să o suspende din funcţia de ministru pe Monica Iacob Ridzi până când se pronunţa Parchetul şi că aceasta "are responsabilitatea falsului, dacă l-a făcut".
"Cred că aici era corect ca PDL să procedeze la o suspendare din funcţie până când Parchetul se pronunţă. Un om politic trimis în judecată e clar că nu mai poate fi menţinut în funcţii înalte. Dar un partid care are exigenţe poate să facă acest lucru şi de la momentul începerii urmăririi penale", a mai declarat preşedintele.
Preşedintele Băsescu pare a-şi asuma parţial responsabilitatea unor erori cum ar fi promovarea unor tineri sau femei politicieni care ulterior nu au confirmat.
"Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa. Şi aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri şi de femei. Probabil că trebuie să scăpăm de acest complex al promovării tinerilor doar pentru că au promovat în partid şi să reaşezăm criteriile de competenţă, indiferent de vârstă şi sex, ca fiind fundamentale", a susţinut Traian Băsescu.
În opinia preşedintelui în exerciţiu, integritatea unui om o cunoşti de multe ori după ce îi dai funcţia.
"Aici este una dintre marile necunoscute. Şi să ştiţi că, la foarte mulţi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea", a mai afirmat Băsescu.
Pasivitatea în cazul Udrea, o vulnerabilitateCandidatul prezidenţial mai recunoaşte că este vulnerabil pe tema cazului Elena Udrea, deoarece nu a reacţionat aşa cum ar fi trebuit, la semnalele trase de presă, dar că nu este atât de dependent de structura de partid aşa cum este contracandidatul său, social-democratul Mircea Geoană.
?Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea? a mai spus Băsescu, adugând că se simt ?vulnerabil? când este abordată această temă.
Şeful statului şi-a făcut şi o uşoară autocritică, admiţând că şi-a îndepărat o parte din susţinători prin tolerarea alianţei PDL-PSD şi că s-a înconjurat cu oameni fideli , deşi ar fi fost de preferat să aibă în jurul său oameni cu co conduită vigilentă şi chiar critică.
Românii aleg între doi candidaţi imperfecţiBăsescu face şi comparaţie între el şi Mircea Geoană, sugerând că românii au de ales între doi candidaţi imperfecţi, urmând să conteze care din aceastea sunt mai mari şi mai dăunătoare. ?Mie mi se pare clar în ce situaţie sîntem. Unul dintre candidaţi garantează liniştea, celălalt nu garantează liniştea. Reforma statului nu garantează liniştea. În spatele unuia se află Videanu, Berceanu, Elena Udrea, Monica Ridzi, Blaga (descrie cu mîinile paranteze care să-i cuprindă), cu bunele şi cu relele lor. V-am dat tot palierul. Şi bune, şi rele. În spatele celuilalt sînt Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, Patriciu, Vântu. Poate că pînă la urmă, asta e politica. Ea nu poate fi albă. Alegerea e aşa: echipa asta din spatele meu, cu bunele şi cu relele ei, spune că vrea modernizarea statului, chiar dacă prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealaltă echipă spune că vrea un singur lucru: linişte. Liniştea domnului Iliescu. Această echipă are în frunte un lider dependent. Dependent de voinţa lui Vanghelie, de voinţa mogulilor. E o comparaţie care mi-a venit acum şi o propun oamenilor. Liderul Geoană e dependent de toţi aceştia. Aici, la mine în echipă, nimeni nu poate spune că eu sînt dependent de el. Au trecut 20 de ani. Aceste alegeri sînt mai importante decît orice alegeri prezidenţiale de pînă acum? a mai susţinut şeful statului.
Episodul lovirii copilului, de dovedit în instanţăÎn interviu, Traian Băsescu mai vorbeşte despre înregistrarea în care apare lovind un copil, susţinând că a contactat experţii Ministerului Justiţiei pentru a se pronunţa în privinţa filmului de la Ploieşti, dar aceştia i-au cerut înregistrarea originală, care speră să apară în timpul procesului pe care i l-a intentat lui Dinu Patriciu.
Traian Băsescu mai afirmă că nu l-a lovit pe copilul care avea zece ani în urmă cu cinci ani şi că îi este imposibil să spună dacă l-a împins, pentru că nu-şi aminteşte episodul. "Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit cinci ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul", a spus Băsescu pentru gsp.ro. Şeful statului s-a arătat contrariat că această înregistrare a apărut abia acum şi nimeni nu s-a sesizat timp de cinci ani în legătură cu acest presupus incident. "Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?", s-a întrebat preşedintele.
Iertare de la cei 22 milioane de alegătoriÎn ceea ce priveşte persoanele care ar merita scuze din partea sa, candidatul susţine că lista e lungă şi cuprinde pe toţi cetăţenii cu drept de vot.
?Am o listă lungă. Nu mă puneţi să vă dau nume. 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români?, a spus la final Băsescu.
Antena3.ro