Antena 3 CNN Politică Băsescu: În caz de conflict cu Iranul, România va fi un aliat fidel al NATO şi al Israelului (VIDEO)

Băsescu: În caz de conflict cu Iranul, România va fi un aliat fidel al NATO şi al Israelului (VIDEO)

3 minute de citit Publicat la 13:04 12 Aug 2010 Modificat la 13:04 12 Aug 2010
Băsescu: În caz de conflict cu Iranul, România va fi un aliat fidel al NATO şi al Israelului (VIDEO)

?Băsescu este considerat unul dintre cei mai responsabili preşedinţi ai momentului. Când spune da, este da, când spune nu, este nu? a declarat preşedintele israelian Shimon Peres, la finalul discuţiilor de la Cotroceni. Acesta şi-a arătat aprecierea faţă de atitudinea preşedintelui român împotriva terorismului şi a ţinut să îi mulţumească în nume personal, pentru felul în care a acţionat în cazul accidentului în urma căruia mai mulţi piloţi israelieni şi-au pierdut viaţa la noi în ţară.

?Am fost mişcat că atunci cănd am pierdut piloţii, preşedintele şi-a pus deoparte propria agendă pentru a se ocupa personal de acest lucru, astfel încât soldaţii căzuţi să se întoarcă în Israel. Nu a fost una din atribuţiile preşedintelui, ci expresia unei înalte umanităţi? a declarat Peres.

Cei doi preşedinţi au abordat problema înarmării Iranului. Potrivit preşedintelui Băsescu, România susţine fără rezervă aplicarea ultimei rezoluţii a consiliului de securitate ONU care prevede aplicarea de sanctiuni iranului. ?Plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a folosi energia nucleară în scopuri civile, dar nu credem că Iranul ar trebui să deţină armanent nuclear? a declarat preşedintele.

Citeşte şi "Boc, către Peres: Guvernul împărtăşeşte opinia lui Băsescu privind Orientul Mijlociu"

Întrebat dacă România va pune la dispoziţie Israelului spatiul aerian şi bazele militare în cazul izbucnirii unui conflict armat cu Iranul, Băsescu a declarat că deşi diplomaţia este soluţia pentru rezolvarea diferendurilor Iranului cu lumea, în cazul unui conflict, România va fi un aliat fidel al NATO şi al Israelului.

ONU a impus noi sancţiuni Iranului în iunie 2010

La 9 iunie Consiliul de Securitate al ONU a impus noi sancţiuni Iranului, pentru a patra oară din 2006, ca urmare a refuzului acestei ţări de a opri îmbogăţirea uraniului, o tehnologie utilizată la producerea combustibilului nuclear sau a unei bombe nucleare.

Ca urmare a acestor sancţiuni, Iranul nu va putea investi în străinătate într-o serie de de activităţi sensibile, printre acre se numără minele de uraniu, iar navele sale vor putea fi inspectate de acum şi în apele internaţionale, şi nu doar la chei cum se întâmpla până în prezent.

Şi liderii UE au decis adoptarea unor sancţiuni suplimentare contra Iranului, în afara celor ale ONU, acestea vizând domeniul petrolului şi gazelor, conform unor surse diplomatice, citate de AFP.

La rândul său, Iranul a lansat avertizări că va răspunde cu fermitate Uniunii Europene, dacă va continua politica de sancţiuni referitoare la controversatul saău program nuclear.

În acelaşi timp, Mahmoud Ahmadinejad a declarat că Israelul este ?condamnat? şi a acuzat SUA că protejează Israelul.

De asemenea, relaţiile dintre Israel şi Iran au fost tensionate în ultima perioadă de noi declaraţii critice ale liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad. Acesta a afirmat că Israelul este "condamnat" şi a acuzat Statele Unite că protejează statul israelian.

Nu în ultimul rând, Statele Unite şi Israelul au declarat că ar putea fi folosită forţa militară dacă diplomaţia eşuează în cazul programului nuclear Iranian.

Iranul a săpat gropi comune uriaşe pentru soldaţii americani care ar ataca ţara

Miercuri, au apărut informaţii conform cărora Iranul a săpat gropi comune uriaşe în care ar urma să îngroape soldaţii americani în cazul unui atac al SUA.

Acţiunea de săpare a mormintelor pare a fi un act de bravadă după ce Mike Mullen, şeful Statului Major Interarme al SUA, a declarat săptămâna trecută că armata americană are un plan de atacare a Iranului, deşi este de părere că o acţiune militară este probabil o idee proastă.

Statele Unite şi o parte dintre alliaţii săi acuză Iranul că se foloseşte de programul său nuclear civil ca de o acoperire pentru a construi arme nucleare. Iran a negat acuzaţiile precizând că programul său nuclear este destinat obţinerii de electricitate şi nu de bombe.

Generalul Hossein Kan'ani Moghadam (fost comandant al Gardei Revoluţionare iraniene) a spus că mormintele au fost săpate în provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului, unde au fost îngropaţi soldaţii irakieni ucişi în războiul din anii 1980-1988 între republica islamică şi Irak.

"Gropile comune folosite pentru înmormântarea soldaţilor lui Saddam au fost pregătite acum pentru soldaţii americani, şi acesta este motivul pentru care au fost săpate numărul mare de morminte", a declarat Moghadam televiziunii de ştiri Associated Press (APTN). El nu a precizat câte gropi au fost pregătite.

Secvenţele de mai jos au fost obţinute de APTN şi indică un număr mare de morminte goale, proaspăt săpate în regiunea deşertică din Khuzestan.

Antena3.ro

 

×
x close