Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu susţine, referitor la declaraţia premierului potrivit căreia "nu mai avem practic acord cu FMI şi CE", că Victor Ponta a făcut "o afirmaţie incorectă" din care rezultă că nu cunoaşte cum funcţionează acordul cu FMI, el spunând că acesta "este şi rămâne valabil".
Administraţia Prezidenţială a transmis, luni seară, o declaraţie de presă a lui Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la afirmaţia premierului Victor Ponta conform căreia "nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE".
"Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmaţie incorectă din care rezultă că nu cunoaşte modul în care funcţionează acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. Pentru ca românii să fie corect informaţi trebuie spus că Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie. Trebuie ştiut că scrisoarea de intenţie reprezintă o evaluare de parcurs, realizată la fiecare trei luni, a modului în care Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile din acord şi prin care statul român, atunci când este cazul, îşi asumă noi angajamente menite să ducă la îndeplinire principiile de bază prevăzute în acordul deja semnat", se arată în declaraţia lui Bogdan Oprea, potrivit Mediafax.
Acesta menţionează că preşedintele Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenţie să nu facă parte şi introducerea accizei de 7 eurocenţi la combustibili.
"Această acciză ar duce la creşterea preţurilor şi ar afecta, în mod deosebit, populaţia săracă, întreprinderile mici şi mijlocii şi transportatorii, şi s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creşterii economice", se mai arată în declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al preşedintelui.
Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.
Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.