Antena 3 CNN Politică Băsescu îi comunică lui Năstase să o lase mai moale cu ?afirmaţiile publice exagerate?

Băsescu îi comunică lui Năstase să o lase mai moale cu ?afirmaţiile publice exagerate?

Băsescu îi comunică lui Năstase să o lase mai moale cu ?afirmaţiile publice exagerate?
27 Ian 2009   •   07:57

Preşedintele Traian Băsecu a declarat că, pentru ca monitorizarea României pe Justiţie să fie ridicată, este nevoie, printre altele, ca niciun dosar de demnitar să nu mai fie reţinut de Parlament, menţionând, în acest context, că Adrian Năstase "exagerează cu afirmaţiile publice".
El a spus că şansele ca România să scape "în acest an" de monitorizarea pe Justiţie sunt minime dacă noile Coduri nu vor fi aprobate de Parlament şi dacă nu dispare ingerinţa politicului în actul de justiţie.
"Trebuie să dispară ingerinţa politicului în justiţie şi asta ar însemna - şi rog să nu fie interpretată ca o săgeată la adresa lui Adrian Năstase, care cel puţin după părerea mea exagerează cu afirmaţiile publice - dar niciun dosar nu mai trebuie reţinut de Parlament. Cei care se pot pronunţa Ťvinovatť, Ťnevinovatť, sunt judecătorii, cei care pot hotărî dacă fac urmărire penală sau nu sunt procurorii", a spus Băsescu, citat de Mediafax.
Adrian Năstase a declarat că dosarele pe numele său instrumentate de DNA sunt ?politice" .
Pe de altă parte, preşedintele statului susţine că menţinerea lui Daniel Morar la şefia DNA nu este o condiţie obligatorie pentru ridicarea monitorizării CE pe justiţie, dar că ar fi o eroare înlocuirea sa în condiţiile în care Comisia apreciază activitatea Direcţiei pe care acesta o conduce.
"Pentru ce nu vreau să am continuitate într-o zonă în care cei care mă monitorizează spun că e în regulă? Credeţi că dacă Morar ar fi fost manipulat politic nu s-ar fi observat imediat la Bruxelles? Sunt oameni cu prea multă experienţă, dar când au venit şi au făcut controalele la DNA au venit şi au văzut şi conţinutul dosarelor şi şi-au dat seama că sunt fapte, şi nu decizii politice", a explicat şeful statului.
În această privinţă, Traian Băsescu este în dezacord cu Mircea Geoană. Liderul PSD ceruse voalat schimbarea lui Morar, apreciind că ar fi bine ca oamenii cu funcţii importante să fie ?primeniţi? din când în când.
Totuşi, preşedintele a spus că va vedea ce propuneri va face ministrul justiţiei pentru şefia DNA.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că cel mai probabil Daniel Morar va fi propunerea sa pentru şefia DNA, precizând că va face o nouă propunere pentru funcţia de procuror şef al DNA în maximum două săptămâni.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close