Băsescu a arătat că a discutat cu Ilie Sârbu prima oară la o lună după ce acesta a devenit preşedintele Senatului, în noiembrie 2008. ?Nu-l cunoşteam decât după nume?, a adăugat el. În ceea ce priveşte declaraţiile lui Geoană, Băsescu a spus că a avut o discuţie cu acesta în septembrie 2007, în timpul moţiunii cenzură, când a vorbit şi cu alţi lideri de partide, recunoscând că s-a gândit la varianta unui Guvern PD-L ? PSD, cu premier democrat-liberal. ?Netrecând moţiunea, orice discuţie s-a întrerupt?, a adăugat preşedintele.
Şeful statului a ţinut să mai înlăture o suspiciune care plasa asupra lui. Acesta a dezminţit că ar fi implicat în ascultări ilegale ale convorbirilor telefonice. Anterior, fostul consilier prezidenţial şi şef al SIE, Claudiu Săftoiu, susţinuse că preşedintele României era la curent cu discuţiile telefonice private ale unor lideri politici din România.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că nu a avut niciodată vreo discuţie cu Claudiu Săftoiu despre conversaţiile telefonice ale politicienilor şi a precizat că a văzut transcripturi de interceptări când a primit dosarele miniştrilor pentru care s-a solicitat începerea urmăririi penale.
"Referitor la declaraţia domnului Săftoiu, eu fac o singură observaţie: nu am avut niciodată o astfel de discuţie cu domnul Săftoiu, nu ştiu de unde a inventat în fază iniţială discuţia, pentru că a retractat-o, şi vă garantez că în România, cel puţin ceea ce eu ştiu, nu se fac ascultări ilegale", a spus Băsescu .
Pe de altă parte, el s-a arătat înţelegător cu membrii cabinetului Boc, şi chiar a lăudat guvernul pentru că nu s-a grăbit să prezinte un buget nefundamentat. Cu toate acestea, a arătat că le-a acordat ?o perioadă de graţie, care se opreşte la prezentarea bugetului?, a avertizat Băsescu. Acesta avea, de altfel, unele cerinţe proprii pentru alcătuirea bugetului, printre care să fie realist, să aloce maximum posibil investiţiilor şi să îi protejeze pe cei care vor fi afectaţi de criză, de exemplul mărind pensiile celor cu 300 de lei.
Preşedintele a mai avertizat că a remarcat problemele de coeziune din cadrul guvernului, şi s-a declarat indignat de tentativele de control politic asupra membrilor Cabinetului: ?Se lasă impresia că miniştrii ar fi ai partidelor. Trebuie să uite acest lucru, ei sunt membri în Guvernul României. Dacă vor încerca să stea călare pe ei cu indicaţii de la partid ce să facă, voi reacţiona foarte sever. Aceşti 21 de oameni formează Guvernul şi primul control asupra lor este cel parlamentar?.
Traian Băsescu a subliniat că în executiv nu există miniştri cu dosare la DNA sau colaboratori ai Securităţii. Oricum, dacă unul din actualii miniştri va avea probleme cu justiţia, nu va rămâne în guvern: ?Nici un ministru asupra căruia voi fi sesizat pentru începerea urmării penale nu va rămâne în Guvern?.
Antena3.ro