Antena 3 CNN Politică Băsescu face radiografia propriului mandat: Am făcut şi greşeli, dar nu am făcut compromisuri (VIDEO)

Băsescu face radiografia propriului mandat: Am făcut şi greşeli, dar nu am făcut compromisuri (VIDEO)

4 minute de citit Publicat la 20:52 15 Sep 2009 Modificat la 20:52 15 Sep 2009
Băsescu face radiografia propriului mandat: Am făcut şi greşeli, dar nu am făcut compromisuri (VIDEO)
Traian Băsescu a venit în Parlament după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legile educaţiei, salarizării unitare şi a restructurării agenţiilor guvernamentale. El consideră că ceea ce s-a întâmplat în Parlament marţi este "un examen de maturitate" al actualei guvernări. Asta în condiţiile în care Constituţia României prevede că Executivul nu îşi poate asuma răspunderea decât pe o singură lege, o dată.

Într-un discurs de aproape două ore, preşedintele a făcut un bilanţ al ultimilor cinci ani, trecând în revistă ceea ce a numit ?realizările mandatului său? din mai multe domenii care ţin de viaţa economică, socială şi de politică externă.

Deşi a recunoscut că a făcut şi câteva greşeli, preşedintele a preferat să enumere punctele forte ale guvernării sale, fie că acestea au fost realizări ale guvernului Tăriceanu, la a cărui dezmembrare a contribuit substanţial el însuşi, fie că a dat vina pe judecători pentru problemele care persistă în domeniul justiţiei.

Reforma în educaţie, aderarea la UE, creşterea economică din perioada 2004-2008, reformarea serviciilor secrete, înfiinţarea DNA, a cărui activitate este apreicată de Uniune, condamnarea publică a crimelor comunismului, legea votului uninominal, introducerea cotei unice de impozitare, toate au fost bifate pe lista realizărilor preşedintelui.

Preşedintele jucător acceptă că a făcut şi greşeli

?Poate am făcut şi greşeli. Nu ascund acest lucru, dar întotdeauna am acţionat cum am crezut că este mai bine pentru oameni, pentru milioane de români care şi-au dorit un preşedinte implicat, jucător. Doar românii pot judeca aceste acţiuni. În urma mandatului meu, România este membră cu drepturi depline în UE, autorităţile judiciare nu mai au reţineri în judecarea unor miniştri, presa îşi ia atâta libertate câtă vrea, adevărul despre crimele comunismului a fost făcut public, românii nu mai votează liste pentru Parlamentul României, Marea Neagră, Dunărea, Nabucco au devenit oficial proiecte europene, preşedintele românilor nu a făcut niciun fel de compromisuri, avem o pensie minimă garantată şi pentru cei care nu au contribuit la sistemul de pensii? a spus preşedintele.

?În urmă cu cinci ani România era în afara UE. Aderarea ne-a adus o creştere economică datorată investiţiilor, o creştere a nivelului de trai şi a prestigiului României. Am convingerea că introducerea cotei unice de impozitare pe care am susţinut-o încă din timpul campaniei mele a contribuit esenţial la îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor? a mai spus Băsescu.


Pensionarii, "asistaţi social"

În privinţa pensiilor şi salariilor, preşedintele a vorbit despre creşterile salariale înregistrate în ultimii cinci ani, dar se referă la pensionari ca la nişte ?asistaţi social? . ?Aş vrea să ştiţi că în România există 11 milioane de asistaţi. Prea mult. Ceea ce arată că ajutorul social nu este focalizat cum trebuie? spune preşedintele.

El a vorbit şi despre realizările din domeniul educaţiei, făcând referire şi la legea creşterii salariilor profesorilor cu 50% pe care el însuşi a promulgat-o, dar care nu a mai fost aplicată. ?Să ne amintim că în urmă cu cinci ani, învăţământul era subfinanţat şi centralizat. Reforma sistemului educaţional a constituit un punct central al mandatului din 2004-2009. M-am implicat şi am susţinut constant alocarea a cel puţin 6% pentru educaţie, pentru ca reforma să poată fi finalizată. Ştiu că profesorii au fost dezamăgiţi că nu s-a pus în aplicare legea creşterii salariale. Din păcate criza economică a făcut ca resursele să fie insuficiente. Am convingerea că profesorii merită mai mult, la fel ca şi medicii. Noua lege pune ordine în sectorul de stat. Odată aplicată această lege vom putea avea creşteri salariale sustenabile? spune Băsescu.


Magistraţii, responsabili de situaţia actuală din justiţie

Preşedintele a redeschis conflictul cu magistraţii pe care i-a acuzat de stagnarea reformelor în justiţie. ?Să ne amintim că în urmă cu cinci ani, simpla idee de a investiga un ministru sau parlamentar pentru corupţie era o idee tabu. Din 2005, DNA a trimis în judecată 20 de demnitari din tot spectrul politic. Am considerat că datoria mea este să stopez orice ingerinţă a factorului politic în justiţie. Rezultatele DNA, remarcate şi de ultimul raport pe justiţie al UE, sunt numai cteva elemente care desprat radical situaţia de astăzi de cea de acum cinci ani. După aderare, reformele din justiţie au fost amânate. Rezultatele s-au văzut. Deşi DNA a trimis peste 20 de demnitari în judecată, niciunul nu a fost condamnat. Instanţele de judecată sunt în continuare loc de tergiversări. Ce vedeţi acum în justuşie este o dovadă a faptului că magistraţii se bucură de libertate dar nu ştiu ce să facă cu această libertate. Se pare ca au uitat să citească articolul 21 din Constituţia României? a spus preşedintele.


Realizări, da, scandaluri, ba

Băsescu a vorbit despre modernizarea serviciilor secrete din România, fără a menţiona scandalurile legate de şefii acestor servicii. ?Am considerat că este o prioritate reforma serviciilor de informaţii. Din acest motiv pentru prima dată în ultimii 20 de ani am numit directorii SRI şi SIE din partide care se aflau în opoziţie? a declarat el. Un alt subiect pe care l-a abordat preşedintele a fost legat de realizările armatei. Cu toate acestea, şeful statului nu menţionează incidentul de la Ciorogârla, anchetă rămasă, şi la ora actuală, fără finalizare. ?Am aprobat retragerea din Irak a trupelor româneşti în vara acestui an. Peste 8400 de militari români au onorat cuvântul dat de România ca aliat, şi şi-au făcut datoria? a spus preşedintele.





Antena3.ro



×
x close