Antena 3 CNN Politică Băsescu: Educaţia, cercetarea şi inovaţia sunt foarte importante pentru România

Băsescu: Educaţia, cercetarea şi inovaţia sunt foarte importante pentru România

1 minut de citit Publicat la 15:39 14 Mar 2008 Modificat la 15:39 14 Mar 2008
Băsescu: Educaţia, cercetarea şi inovaţia sunt foarte importante pentru România
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au stat din nou la aceeaşi masă vineri, la Bruxelles, unde au susţinut o conferinţă de presă comună. Preşedintele şi premierul participă la lucrările Consiliului European, în care principalele teme de discuţie au fost cele despre adoptarea celui de-al doilea ciclu al strategiei Lisabona, criza de pe piaţa financiară internaţională şi planul de acţiune împotriva încălzirii globale. Preşedintele Băsescu a vorbit despre strategia Lisabona, menţionând că a fost votată a doua parte a acesteia care vizează cel de-al doilea ciclu (din perioada 2008 – 2010).

Strategia Lisabona se bazează pe patru piloni, investiţiile, libertatea de circulaţie a cunoştinţelor, deblocarea potenţialului de afaceri, în special privind IMM-urile "care sunt motorul dezvoltării statelor din UE", a spus Băsescu. Acesta a continuat precizând că cel de-al treilea pilon din strategia Lisabona, discutat la Bruxelles, se referă la investiţiile în oameni şi modernizarea condiţiilor de muncă.

"Aici este vorba despre triunghiul educatie-cercetare- inovaţie foarte important pentru dezvoltarea ţărilor din UE", a spus preşedintele. Băsescu a spus câteva cuvinte şi despre Pactul pe Educaţie, precizând că acesta "a venit la momentul potrivit, educaţia fiind adoptată la nivelul Uniunii ca un element foarte important în dezvoltarea ei."

În ceea ce priveşte cel de-al patrulea pilon al strategiei de la Lisabona, Trauian Băsescu a declarat că s-a discutat despre "preţul petrolului şi gazelor, de încetinirea economică din SUA şi instabilitatea pieţelor financiare." Băsescu a continuat precizând că "UE este pregatită să gestioneze evoluţiile financiare negative." Cealaltă temă discutată la Bruxelles priveşte schimbările climatice, şi măsurile pe care le-a adoptat şi le va adopta UE în acest sens.

"Este o ambiţioasă strategie adoptată în martie 2007, acum suntem la faza când se pregătesc deciziile şi măsurile pentru atingerea obiectivelor. Abordarea este foarte tehnică, în momentul de faţă se pregătesc măsurile, obiectivul fiind stabilirea întregului pachet de măsuri până la sfârşitul lui 2008, urmând ca ele să fie adoptate de toate statele pana în iunie 2009."

În cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles, Premierul Tăriceanu a declarat că România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere economică dintre ţările medii ale Uniunii Europene, fiind "cu mult peste media europeană."

Antena3.ro

×
x close