Antena 3 CNN Politică Băsescu, după şedinţa Consiliului Europei: Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare până la finele lui 2009

Băsescu, după şedinţa Consiliului Europei: Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare până la finele lui 2009

Băsescu, după şedinţa Consiliului Europei: Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare până la finele lui 2009
30 Oct 2009   •   16:47

Liderii europeni au identificat o soluţie de compromis astfel încât Tratatul Lisabona să intre în vigoare la finele anului, dându-se satisfacţie şi rezervelor exprimate de ultimul stat care nu a ratificat acest act, Cehia, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, după finalizarea discuţiilor cu omologii săi din celelalte state membre UE în cadrul Consiliului European.

"S-au găsit formulele de compromis care să dea satisfacţie Cehiei în aşa fel încât, până la finalul anului, să fie în vigoare şi comisia să fie construită în acord cu Tratatul Lisabona: o ţară, un comisar", a declarat Traian Băsescu, la finalul Consiliului European.

Şeful statului a precizat că a abordat şi problema comisarului european, dar a evitat să dea detalii despre variantele de rezervă pe care le-ar avea România, în condiţiile în care şansele de reuşită ale candidaturii lui Dacian Cioloş pentru portofoliul agriculturii sunt puse sub semnul întrebării.

"Da, am discutat. Altceva?", a spus Băsescu, întrebat, la conferinţa de presă de la finalul lucrărilor, dacă a discutat propunerea de comisar european din partea ţării noastre.

Băsescu a mai precizat că principalul subiect al Consiliului European a fost legat de politica de combatere a schimbărilor climatice şi negocierile internaţionale pentru stabilirea regimului post-Kyoto şi a apreciat că obiectivele României au fost atinse.

"Contribuţiile, cel puţin în perioada de start-up, vor fi funcţie de posibilităţile fiecărei ţări şi pe bază de voluntariat. Ceea ce însemnă şi că o ţară cu dificultăţi financiare ar putea să nu contribuie,
având priorităţi interne, urmând ca mecanismele pentru după 2015 să fie stabilite în interiorul Consiliului European", a mai spus preşedintele.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close