?Din data de 12 ianuarie s-au început demersuri extrem de serioase. Fac apel la partidele politice să se abţină din a face dezbateri publice pe tema comisarului european altfel decât în termeni civilizaţi, să se abţină să impună nume sau personaje pentru că pot strica procesul început din luna ianuarie prin care încercăm să obţinem un portfoliu important corespunzător ponderii Romaâniei pe care are în Uniunea Europeană ca a şaptea ţară europeană? a declarat Băsescu.
Preşedintele a arătat că nicăieri în Europa numirea comisarului european nu reprezintă subiect de dispută între partidele politice
?Datorită dezbaterilor publice se poate nărui tot efortul pe care Romaânia încearcă să-l facă.
Desemnarea comisarului european nu va fi bazată pe criteriul politic, ci pe cel de competenţă în funcţie de portofoliul pe care îl vom putea obţine, a competenţei recunoscute intern şi internaţional dacă este posibil? a mai afirmat preşedintele.
El a invitat partidele politice interesate de evoluţia lobby-ului României la discuţii la Cotroceni pe această temă.
Băsescu a arătat că nominalizarea comisarului european se face conform legii, numai de către Guvern, în timp ce decizia cu privire la desemnarea comisarilor se va face în Consiliul European, acolo unde misiunea sa este să susţină nominalizarea guvernului.
"Propunerea o face Guvernul. Nimeni altcineva nu poate face propuneri Comisiei Europene. Decizia cu privire la desemnarea comisarilor se face în Consiliul European, acolo unde misiunea mea va fi să suţin propunerea Guvernului, eu fiind membru al Consiliului European în calitate de şef al Delegaţiei României la Consiliul European", a spus Băsescu.
Antena3.ro