Preşedintele Traian Băsescu a negat, din nou, implicarea fratelui său, Mircea Băsescu, în scandalul de la DGIPI. Aflat la Buşteni, şeful statului a răspuns în weekend mai multor întrebări legate de acest caz.
"Nu are nicio legătură de afaceri (...). L-am cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţii în nord", a declarat şeful statului, citat de
Mediafax.Într-o discuţie, redată în motivarea Curţii de Apel, Petre Pitcovici afirma că Popoviciu ar fi asociat într-o firmă cu fratele lui Traian Băsescu. În discuţie mai apare şi numele şefului secţiei a doua a DNA, Doru Ţuluş. Preşedinţia a negat cu vehemenţă împlicarea şefului statului în acest caz.
În motivarea Curţii de Apel se arată că, în cadrul conversaţiei avute cu Ion Motoc, Petre Pitcovici susţine că omul de afaceri Puiu Popoviciu ar fi avut o discuţie cu Traian Băsescu în care apare şi numele şefului secţiei a II-a DNA, Doru Ţuluş. Acesta a formulat o cerere de abţinere în instrumentarea cauzei, care a fost acceptată de conducerea DNA. Documentul Curţii de Apel precizează că veridicitatea afirmaţiilor este greu de asumat. Cât despre numele lui Ţuluş, Biroul de presă al DNA a precizat că procurorul şef nu a discutat niciodată cu şeful statului.
În aceeaşi discuţie, menţionată în motivarea Curţii de Apel, Petre Pitcovici susţine că Puiu Popoviciu ar fi asociat într-o firmă cu fratele preşedintelui, în tentativa de a-l convinge pe Ion Motoc că omul de afaceri anchetat are legături cu şeful statului.
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a declarat pentru sursa citată că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri Puiu Popoviciu. El a adăugat că atenţia presei şi a justiţiei ar trebui să se concentreze asupra adevăraţilor vinovaţi şi asupra gravităţii afirmaţiilor pe care le fac unii ofiţeri superiori şi procurori.
Popoviciu, despre presupusele afaceri cu fratele preşedintelui: "O speculaţie media"După amânarea judecării recursului la decizia de cercetare în libertate, Puiu Popoviciu le-a declarat jurnaliştilor că zvonul potrivit căruia ar fi făcut afaceri cu Mircea Băsescu nu este adevărat şi l-a calificat drept "o speculaţie media".
Cât priveşte finanţările partidelor politice pentru campania electorală, Popoviciu susţine că nu are niciun interes şi nici implicări politice. "Nu mă interesează", a afirmat acesta.
Ioana Băsescu lucrează în clădirea lui Popoviciu. Unde-i crima?Preşedintele Traian Băsescu a mai fost întrebat şi dacă ştia că biroul notarial al fiicei sale, Ioana Băsescu, se află într-o clădirea care îi aparţine omului de afaceri Puiu Popoviciu. Deranjat de întrebare, şeful statului a replicat: "Hai să ne înţelegem cu următorul lucru:
unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiţie de câteva miliarde în Bucureşti? Este o crimă? Se pare că asta-i abordarea publică şi e foarte greşită. Problema, dacă există, este în zona legalităţii transferului terenului, dar de aici până la a blama o investiţie de asemenea dimensiuni consider că este o eroare".
Ulterior, şeful statului a mai făcut câteva precizări cu privire la biroul în care lucrează fiica sa.
"Deci fiica mea şi-a cumpărat corect apartamentul, are un birou închiriat corect, este notar public, nu e nicio problemă cu apartamentul şi l-a cumpărat din banii ei, după ce vânduse casa din Corbeanca, unde stătuse cu Bodo, după ce s-a despărţit. Unde-i problema? Ceea ce v-am spus arată că am dreptate când vorbesc de nevoia de refomare a instituţiilor".
"Doi şi-un sfert trebuie reformată din temelii, nu desfiinţată"Traian Băsescu a făcut abia vineri prima declaraţie de la izbucnirea acestui scandal. El s-a declarat dezamăgit că un angajat al Ministerului de Interne i-a folosit numele în acest mod.
Şeful statului a mai declarat că, în viziunea sa, fosta "Doi şi-un sfert" trebuie reformată din temelii şi nu desfiinţată.
"Doi şi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată, fiindcă este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat şi să-şi facă treaba, şi nu jocuri politice şi trafic de influenţă. Asta e menirea ei", a afirmat Traian Băsescu.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, luni, recursul procurorilor DNA în dosarul DGIPI. Procesul s-a finalizat, însă, cu o amânare, în vederea stabilirii apărării celor trei inculpaţi.
Direcţia Naţională Anticorupţie cere ca fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, şeful de operaţiuni de la DGA, Petru Pitcovici şi omul de afaceri Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în stare de arest.
Avocatul lui Cornel Şerban a cerut instanţei un nou termen pentru a studia dosarul. Recursul urmează să fie reluat pe 1 aprilie.
Decizia dată la mijlocul săptămânii trecute de către Curtea de Apel Bucureşti, potrivit căreia acuzaţii urmează să fie cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara, rămâne astfel valabilă pentru încă cel puţin 48 de ore.
Antena3.ro