Antena 3 CNN Politică Băsescu despre Bechtel: Un contract în care ambii parteneri au vrut să fure

Băsescu despre Bechtel: Un contract în care ambii parteneri au vrut să fure

1 minut de citit Publicat la 10:45 18 Sep 2011 Modificat la 10:45 18 Sep 2011
Băsescu despre Bechtel: Un contract în care ambii parteneri au vrut să fure
Foto: INTACT Images
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la o emisiune televizată, că relaţia cu Bechtel a fost „un contract nefericit” şi a adăugat că este posibil ca afirmaţia pe care a făcut-o la ambasada României la Washington să fi fost "prea dură”, conform Mediafax.

Băsescu a declarat marţi, la Washington, că Banca Mondială ar fi trebuit să recomande României să nu facă acest contract, dar "a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii”.

Preşedintele a ţinut, de asemenea, să sublinieze aportul ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, în negocierea cu Bechtel.

"Aici aş vrea să menţionez aportul extraordinar în mijlocirea dialogului şi în ieşirea de pe poziţii de forţă a Bechtel a ambasadorului Statelor Unite, care a mediat discuţia între Ministerul Transporturilor şi Bechtel”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că relaţia părţii române cu firma Bechtel a fost un "contract nefericit”.

"Construiam cea mai scumpă autostradă din lume într-un contract în care ambii parteneri au vrut să fure. Un contract care s-a atribuit fără licitaţie şi un contract care ne-a dus la nişte preţuri exorbitante. Recomandarea Băncii Mondiale ar fi trebuit să fie: Atenţie, stat român, că noi lucrăm cu voi de vreo 20 de ani, nu faceţi acest contract, că a fost public şi atunci Banca Mondială a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii, îmi pare rău. Banca a tăcut şi Fondul a tăcut şi BEI a tăcut şi BERD a tăcut”, a spus Băsescu.

Clasa politică este incorectă în toată Europa


Băsescu a declarat că în toată Europa clasa politică este incorectă, de la căderea comunismului, de 20 de ani, pentru că nu a ştiut unde să se oprească în privinţa statului social, conform Mediafax.

"Până atunci a fost nevoie să inventeze statul social, statul asistenţial aş putea spune, pentru că trebuie contrabalansată ideologia comunistă în care statul dădea fiecăruia ce îi trebuie”, a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că oamenii politici europeni nu au ştiut unde să se oprească.

"Au îndatorat statele pentru a creşte continuu salariile, pensiile, programele sociale”, a declarat şeful statului.

De asemenea, Băsescu a venit şi cu o rezolvare pentru această problemă - „o puternică integrare, chiar accelerată”. „Nu mai poţi crede că poţi face politică monetară când politicile fiscale ale statelor sunt diferite”, a conchis Băsescu.
 

×
x close