"România nu a solicitat un pachet de ajutor, deci nu suntem în situaţia în care au fost sau poate vor fi alte ţări care în ultima clipă solicită sume de la instituţi internaţionale pentru a se salva. O să vă spun un lucru care poate vă surprinde, noi acţionăm preventiv, pornind de la ce s-ar putea întâmpla mai rău în evoluţia globală a economiei, poate chiar exagerăm puţin riscurile. Dar facem acest lucru pentru ca România în ansamblu, fie că discutăm despre stat, bănci sau societăţi comerciale, să fie pregătită pentru momentul în care relansarea economică se va produce", a sublinat şeful statului român.
Băsescu s-a pronunţat pentru crearea unui parteneriat între stat, Guvern, bănci şi societăţi comerciale pentru a pregăti domeniul economic pentru o eventuală depreciere a situaţiei economice în Europa.
"Ceea ce încercăm noi să prefigurăm împreună, având în vedere că băncile austriece deţin peste 30% din piaţa românescă, sau societăţile de asigurări austriece deţin aproape 40% din piaţa românească de asigurări, ceea ce încercăm să prefigurăm este cum construim un parteneriat între stat, Guvern, bănci şi societăţi comerciale pentru ca o eventuală depreciere a situaţiei economice în Europa să nu afecteze evoluţiile economice decât în măsura în care nu avem ce să
facem", a explicat preşedintele Traian Băsescu, la finalul unei întrevederi cu omologul său austriac, Heinz Fischer.
Preşedintele a subliniat că nu se pune problema ca România să fie insolvabila pentru FMI. "Veţi vedea şi acordul sau scrisoarea României către Fond, va fi publică, veţi vedea că avem condiţii care nici pe departe nu pun sub semnul întrebării solvabilitatea României în perioada următoare. Noi nu discutăm cu FMI un ajutor, ci un acord pe doi ani, până în primăvara anului 2011, veţi vedea condiţiile acordului, care nu are, în formulari, nimic care ar putea să îngrijoreze" a mai spus şeful statului.
Antena3.ro