"Pe ce trebuie să mizeze toţi este însă faptul că îmi voi face atribuţiile constituţionale indiferent de votul de mâine. România are ne voie de un guvern deplin cu funcţie de exerciţiu", a spus şeful statului, arătând că deocamdată există un guvern propus, "în condiţiile în care Parlamentul, în urma unei moţiuni de cenzură, a lăsat ţara, într-o perioadă de criză, fără un guvern cu drepturi depline de exerciţiu".
În ceea ce priveşte organizarea referendumului, un "drept inalienabil al preşedintelui", Băsescu a explicat încă o dată că a iniţiat acest proces pentru a onora a doua parte a angajamentului său privind modernizarea instituţiilor statului şi a clasei politice.
"Timp de cinci ani am propus partidelor politice să trecem la un proces de revizuire a Constituţiei şi de reformare a clasei politice. Parţial, lucrurile s-au întâmplat ? introducerea votului uninominal. Nu este el perfect, (...) dar este un pas important. Cel de-al doilea viza modernizarea Parlamentului", a arătat Traian Băsescu.
El a subliniat că pentru acest obiectiv secundar a decis să cheme cetăţenii la referendum. "Am transferat puterea de la politiceini care nu au vrut să şi-o exercite, către români. Toate comentariile nu-şi au rostul. De ce românii nu ar trebui consultaţi, în condiţiile în care celelalte state europene îşi consultă foarte des poporul. Eu i-aş linişti pe cei care cred că referendumul aduce voturi în plus preşedintelui. Oamenii vor opta la referendum în modul în care vor dori, pentru alegerile prezidenţiale în modul în care vor dori", a conchis şeful statului.
Antena3.ro