Şeful statului şi-a început discursul cu o serie de date statistice, care arată că competitivitatea Uniunii Europene faţă de Statele Unite este cu 25% mai mică, în timp ce cea a României este cu 52% mai mică faţă primele 15 state membre UE.
În acelaşi timp, Băsescu a vorbit despre două seturi de măsuri care ar trebui adoptate în acest sens: primul vizează crearea unui mecanism european de stabilitate pentru a preveni orice derapaj in zona euro, iar al doilea vizează competitivitatea.
În cazul primei categorii de măsuri, preşedintele a consideră necesară modificarea imediată a Tratatului de la Lisabona, lucru cu care România este de acord, având obiecţii doar la cheia de distribuţie a contribuţiilor.
Propunerile din cadrul acestor modificări vizează o cheie care ar trebui să ţină cont 50% de PIB şi 50% de populaţie, potrivit şefului statului. Acesta a precizat că România are o contribuţie de 1% la PIB al UE, şi de 4% la populaţia Uniunii. Astfel, aplicarea acestei chei ar putea aduce pentru statul nostru o contributie de 2.5 miliarde la fiecare 100 de miliarde din fodul de intervenţie.
Cel de-al doilea subiect - pactul de competitivitate vizează consolidarea diciplinei fiscale, reflectează puternică în criteriul datoriei publice şi creează un sistem de sancţiuni. De asemenea, pactul va extinde supravegheare economică asupra dezechilibrelor macro-economice şi a competitivităţii.