"Uniunea Europeană îşi propune să acţioneze cu partenerii săi internaţionali pentru o reformă reală a sistemului finaciar pe plan global", a declarat Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă suţinută alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu la Bruxelles, pentru a anunţa rezultatele summitului european. "A fost saluată decizia Băncii Europene de Investiţii care a pus la dispoziţie 30 de miliarde de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii", a continuat Traian Băsescu, explicând concluziile liderilor UE.
De asemenea, "s-a făcut referire la unităţi bugetare care să vina în sprijinul economiei reale unde se generează producţie, subliniind că şi lucrarile de infrastructură sunt importante pentru a contribui la creşterea economică şi pentru a se crea locuri de muncă", a precizat preşedintele României.
Uniunea Europeană consideră importantă "nevoia supravegherii companiilor multinaţionale dar şi a celor de rating, încrederea în aceste companii fiind în prezent pusă sub semnul întrebării deoarece au fost bănci cu rating 3A care s-au prăbuşit. Din mari supraveghetori aceste agenţii trebuie să devină suprevegheaţi", a spus Traian Băsescu.
"Criza financiară nu a lovit România pentru că noi am plătit un cost în anii `90 şi noi avem norme prudenţiale mult mai severe pe care UE abia acuma le implemetează", a subliniat preşedintele.
"Etapa a doua -
criza economică nu ne iartă însă dacă nu suntem prudenţi, vor exista diminiuari ale investiţiilor, va fi mult mai dificil să contractezi un credit extern. Resursele financiare care există trebuie dirijate către producţie, realizare de investiţii şiu nu către consum, dacă vrem să evităm această criză economică", a precizat Traian Băsescu.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu, care s-a aflat lângă preşedintele Traian Băsescu pe parcursul conferinţei de presă de la Bruxelles a ţinut să informeze asupra faptului că
"efectele crizei încep să se simtă în România, decizia privind investiţia Voestalpine se amână pentru 2009. Acesta este primul element care va apărea în mod pregnant în legătură cu o serie de proiecte investiţionale mari. Este firesc ca,
în momentul de faţă, tot ce înseamnă chestiuni economice, şi la noi în ţară, să fie abordate cu o prudenţă corespunzătoare", a precizat Tăriceanu în conferinţa de presă.
El a arătat că liderii politici participanţi la reuniunea Consiliului European au discutat în principal despre criza financiară internaţională şi au decis crearea unei celule de gestionare a crizei care va favoriza schimbul de informaţii între state, va coordona acţiunile comune şi va putea fi activată de orice ţară în caz de necesitate.
Premierul a apreciat că discuţiile dintre reprezentanţii UE şi cei ai SUA trebuie derulate, până la sfârşitul acestui an, pe baza unui nou sistem monetar şi financiar.
"Nu avem doar o criză financiară, ci o criză economică mondială care va afecta toate ţările de pe glob", a spus Tăriceanu.
Liderii UE au încheiat joi discuţiile care au avut ca punct central controlarea crizei financiare globale. Liderii europeni au aprobat un plan anti-criză, dar bursele nu au răspuns pozitiv şi au deschis joi în cădere liberă. România a fost reprezentată la summit de preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu.
Antena3.ro