Antena 3 CNN Politică Băsescu: comunitatea românească din Ungaria s-a redus procentual în ultimii 10 ani

Băsescu: comunitatea românească din Ungaria s-a redus procentual în ultimii 10 ani

Băsescu: comunitatea românească din Ungaria s-a redus procentual în ultimii 10 ani
03 Feb 2009   •   14:46

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gyula, unde s-a întâlnit cu românii din zonă, că în ultimii 10 ani, numărul vorbitorilor de limbă română din Ungaria s-a diminuat cu 25 de procente.
Aflat în vizită în Ungaria, şeful statului român a afirmat că din discuţiile purtate cu preşedintele republicii ungare, cu primul ministru şi alţi înalţi demnitari din ţara vecină a reieşit grija comună pentru ca românii să-şi păstreze identitatea.
?Se ştie că în ultimii 10 ani, numărul vorbitorilor de limbă română din Ungaria s-a diminuat procentual cu 25%. Este un proces de asimilare nedorit de statul maghiar, dar care se produce. Împreună trebuie să găsim soluţii pentru a păstra identitatea acestei mici comunităţi. Statul român îşi derulează programe de susţinere a comunităţilor româneşti din jurul frontierelor, iar acestea se vor intesifica pe viitor ? a mai declarat Băsescu.
Însoţit de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, preşedintele României a efectuat marţi o călătorie în localitatea Gyula, unde a vizitat liceul cu predare în limba română.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu romani Ungaria
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close