Antena 3 CNN Politică Băsescu, către un parlamentar rus: România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state

Băsescu, către un parlamentar rus: România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state

2 minute de citit Publicat la 17:14 28 Ian 2011 Modificat la 17:14 28 Ian 2011
Băsescu, către un parlamentar rus: România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state
Foto: Agerpres
"România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state", a declarat preşedintele Traian Băsescu, întrebat fiind de un parlamentar rus despre pretenţiile teritoriale ale României. Şeful statului a participat, joi, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg. Acesta a susţinut acolo un discurs referitor la respectarea drepturilor minorităţilor, apoi a luat pare la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

"Prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontieră a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontieră a Uniunii Sovietice. România nu a dus niciodată o acţiune de nerecunoaştere a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult, în 1991, România a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodată să vorbească de nevoia de restabilire a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene"
, a afirmat Băsescu, potrivit Adevărul.

Preşedintele a subliniat că România nu face parte din formatul de negociere 5+2, responsabilitatea privind problemele de integritate ale Republicii Moldova revenind ţărilor şi instituţiilor internaţionale din acest format

"România este ţara care, ori de câte ori are ocazia, cere respectarea integrităţii teritoriale a acestui stat şi niciodată n-a avut pretenţii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat"

De asemenea, Traian Băsecu a declarat că Legea Educaţiei, recent promulgată, este una dintre cele mai deschise astfel de legi din Europa, întrucât statul îşi asumă transportul copiilor minorităţilor pentru ca aceştia să înveţe toate materiile şcolare în limba maternă.

"Legea Educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din Europa. Noi avem 20 de minorităţi oficial recunoscute. Pentru comunităţile în care nu există o şcoală în care să se aplice noua lege a Educaţiei, statul îşi asumă responsabilitatea transportului la o altă şcoală unde copilul poate învăţa toate materiile în limba maternă", a declarat şeful statului, rugat fiind să comenteze reacţiile primite din statele europene referitoare la recent promulgata lege.

Şeful statului a precizat că România nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, precizând că, în momentul de faţă, comunităţile au poliţie locală, că spitalele sunt transferate către administraţia locală, că teatrele şi obiectivele culturale sunt în administrarea autorităţilor locale.

"După cum vă este cunoscut şi afirmat de toţi politicienii români, noi nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice. În schimb, după cum aţi observat, dacă urmăriţi România, noi am trecut la un process generalizat de creştere a autonomiei locale. (...) Noua lege a educaţiei ne obligăm să transferăm şcolile în administraţie locală. În plus, conform legii, administraţiile locale, prin decizia lor, taxe locale, deci au resurse financiare locale, la care se adaugă un procent important din taxele colectate la nivel central şi care sunt disponibilizate pentru administraţiile locale"
, a declarat Băsescu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, şeful statului a mai vorbit asupra măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc în 2010.

"Am avut o creştere explozivă în perioada 2004-2008, şi apoi o creştere economică negativă de -7% în 2009 şi cu perspective de creştere în 2011. Creşterea noastră a fost bazată pe stimularea excesivă a consumului şi pe sectorul imobiliar. Îmi puteţi reproşa că aceste măsuri arată că România nu mai este un stat social într-o Europă socială, (...) însă, pentru a asigura resursele sociale trebuie să producem performant în România şi să nu mai împrumutăm bani"

×
Parteneri
x close