"Au dreptate ambele părţi care au prezentat cifrele, atât Guvernul care a anunţat intenţia de a construi un buget cu 2% deficit, cât şi UE care a luat legile în vigoare în România şi au arătat că aplicarea lor ar duce la un deficit catastrofal, care aruncă România într-o formidabilă criză, şi în crearea unor dezechilibre macroeconomice care nu vor mai putea fi controlate", a atenţionat preşedintele, apreciind că Guvernul va trebui să facă un "efort extraordinar" pentru a atinge ţinta pe care şi-a propus-o, aceea de a avea un deficit bugetar de 2% în 2009.
El a ţinut să sublinize că prognoza CE s-ar putea confirma în cazul în care actualul guvern ar da curs majorărilor salariale dictate de fostul Executiv Tăriceanu. "În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, aş vrea să profit de acest prilej cu prezenţă impresionantă a presei pentru a vă atenţiona asupra evaluărilor făcute de Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar al României. Vreau să ştiţi că cifra acreditată de Comisia Europeană din punct de vedere deficit este corectă, repet, corectă, 7,5% deficit, dacă toate legile adoptate în 2008 se vor aplica iar acest lucru este confirmat de evaluarea noastră şi în urma solicitărilor făcute de miniştri la prima analiză a bugetului, când a ieşit cam 9%", le-a spus şeful statului membrilor Executivului, prezenţi la depunerea jurământului de către noul ministru de interne, Liviu Dragnea.
Băsescu a anunţat că va fi sprijini Guvernul în efortul său de a reduce cheltuielile bugetare. "Profit de acest prilej pentru a ruga Guvernul să facă ce este în interes naţional, adică reducerea masivă a cheltuielilor şi în cazul în care veţi face acest lucru vă asigur de solidaritatea mea cu Guvernul pentru că ştiu care ar fi efectele la a nu se face acest lucru", a spus preşedintele.
România va înregistra în acest an o încetinire severă a creşterii economice, până la 1,75%, în contextul în care deficitul bugetar se va adânci până la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut (PIB), arată prognoza Comisiei Europene, publicată luni. Astfel, economia românească va creşte cu 1,75% în acest an, faţă de 7,8% în 2008, şi cu 2,5% în 2010, an pentru care CE prevede o redresare uşoară a situaţiei economice în statele membre. În aceste condiţii, statul român va avea dificultăţi din ce în ce mai mari să adune încasări la buget, deficitul public fiind estimat să crească puternic, până la 7,5% din PIB în 2009 şi la 7,9% din PIB în 2010, arată proiecţiile CE. Anul trecut, deficitul public a fost de 5,2% din PIB, arată datele preliminare, după standardul european (ESA95).