Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat din nou naţiunii marţi seară, după ce joia trecută ne-a anunţat că se reduc pensiile şi salariile. Marţi, preşedintele a spus că măsurile dure convenite cu FMI se pot renegocia, dacă nu le acceptă sindicatele şi patronatele. Tot şeful statului a lăsat să se înţeleagă, însă, că nu prea mai e timp. Cert este că întîlnirea dintre preşedinte, sindicate şi patronate, a fost una foarte tensionată... De mai multe ori, Traian Băsescu a ameninţat că iese din sală.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
-Faptul că foarte mulţi neparticipanţi îşi dau cu părerea mă obligă la o clarificare, pentru că românii au nevoie şi de adevăr.
-Întâlnirea de azi a fost generată de solicitarea tuturor centralelor sindicale făcută duminică la Cotroceni. Atunci s-a solicitat o discuţie între sindicate, Guvern, patronate, partide politice, cu medierea preşedinţiei.
-Nu a fost o întâlnire generată de preşedinţie.
-Am observat foarte mulţi care spun de ce nu s-a discutat înainte. Ce să se discute înainte. Eu am lansat în dezbatere către toţi cei interesaţi proiectul de acord imediat ce acesta a fost tradus. Încă de ieri am transmis pe mail traducerea acestui proiect de acord.
-
În ceea ce mă priveşte susţin fără rezerve că soluţia adoptată este cea mai bună soluţie pe care România o putea adopta în acest moment.-Rămân doar cele două alternative discutate cu Fondul: creşterea fiscalităţii sau blocarea oricărei creşteri de fiscalitate şi reduceri de cheltuieli în interiorul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale.
-Am sesizat o nuanţă. Că guvernul şi preşedinţia au luat măsuri împotriva românilor. Resping categoric o astfel de abordare. Soluţia pe care eu şi guvernul am propus-o românilor este ceea ce poate România acum.
-Este şi soluţia de a recupera ceea ce s-a consumat fără acoperire în producţie sau productivitate în perioada 2007-2008. Noi toţi am ştiut atunci că avem salarii mai mari decât creşterea de producţie. Atunci am avertizat şi când creşteau salariile în veselie că o să ajungem la nesustenabilitate. Nu mă bucur că am avut dreptate.
-Alternetiva la aceste măsuri este continuarea spiralei împrumuturilor care vor ajunge să sufoce orice şansă de dezvoltare a economiei României.
-Intră în dificultate acele ţări care au datorii mari. Am observato acest lucru şi aceasta a fost motivaţia pentru care am hotărât să diminuăm spirala împrumuturilor pentru consum.
-
Nu rezolvă integral problema anul acesta. Vor trebui să se ia măsuri suplimentare ca lărgirea bazei de impozitare, rezolvarea evaziunii fiscale.-Acum acestea sunt măsurile pe care le putem lua imediat pentru a preveni îndatorarea tot mai mare a ţării.
-Urmare a abordării că poziţia ar fi împotriva românilor, nu numai că reacţionez categoric împotriva acestei opinii, dar
am decis împreună cu primul ministru ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât dacă are acordul CES.-Dacă de acolo ies soluţii mai bune decât cele luate de guvern, m-aş bucura.
-Putem să ajungem în situaţia de a fi salvaţi, cum este Grecia sau cum ar putea fi alte ţări ale UE. Ce propun eu românilor este să nu ajungem acolo.
-Cu cât întârziem astfel de măsuri cu atât ele vor fi mai grele. Şi acest nivel încă acceptabil de îndatorare pe care îl are România este un nivel care ne reduce libertatea de acţiune, de aceea eu insist pentru măsuri interne, şi nu pentru crearea premiselor să împrumutăm în continuare bani.
-Dacă implementăm programul pe care l-am convenit cu FMI, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Vom avea acord cu FMI şi dincolo de aproximativ 3 miliarde pe care îi mai primim ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă diferenţa de până la 8,8 miliarde.
-În cazul în care nu avem acord, deficitul ar fi 11,7 miliarde, asta îneamnă 9,1% deficit.
-Îi rog pe oamenii veseli din politică, presă din afaceri, sindicate să spună cum am putea împrumuta aceşti bani. Am ajunge să nu mai plătim, nu să diminuăm salariile.
-
Acum este cel mai mic cost pe care îl putem suporta, cu cât întârziem cu atât costurile ar fi mai mari.-Întrebarea mea rămâne. Cum am putea împrumuta 11,7 miliarde de euro pentru a ne finanţa până la sfârşitul anului.
-Am convingerea că această furibundă campanie vizează în primul rând crearea de dezordine. Sunt foarte mulţi care doresc să revină la perioada anilor 90 când s-au îmbogăţit din dezordine. Eu cer rigoare. Să facem România o ţară cu şanse şi nu una cu datorii care trebuie salvată condiţionat.
-Un acord cu fondul nu poate fi decât în două variante. Ori creştere de venituri, ori reducere de cheltuieli.
-Propun românilor ca împreună să ieşim din dificultate, cu sacrificii de la preşedinte până la cel mai umil funcţionar.
-
Prin conţinutul scrisorii am făcut o ofertă corectă românilor.Antena3.ro