Antena 3 CNN Politică Băsescu a semnat privatizarea Petrom, Alro şi Sidex

Băsescu a semnat privatizarea Petrom, Alro şi Sidex

Băsescu a semnat privatizarea Petrom, Alro şi Sidex
14 Iul 2008   •   14:13

Jurnalul Naţional scrie în ediţia de luni că Traian Băsescu este cel care a semnat pentru privatizarea companiilor Petrom, Alro şi Sidex. Preşedintele era coordonator al programului cu Banca Mondială care prevedea obligativitatea privatizării marilor companii pentru acces la împrumuturi. Aceste privatizări au fost teme preferate de atac la adresa social-democraţilor din partea PD.

Procedurile de vânzare a pachetelor majoritare de acţiuni la marile companii au fost derulate de cabinetul Năstase, însă angajamentul Guvernului României cu Banca Mondială pentru privatizări a fost semnat de Traian Băsescu.

Pe vremea aceea, actualul preşedinte era coordonator al programului de reformă structurală, finanţat de Banca Mondială prin împrumuturi. Acordurile semnate prevedeau că statul român va primi bani doar dacă privatizează şi externalizează întreprinderile mari de stat.

Într-unul dintre documentele încheiate de comisie cu Banca Mondială scrie că "împrumutatul a acceptat planurile de privatizare, prezentate de respectivele bănci de investiţii, pentru cele patru întreprinderi mari de stat convenite cu Banca: Tarom, Sidex, Alro, Alprom".

Traian Băsescu a respins imediat acuzaţiile. ?Administraţia Prezidenţială constată cu regret că ziarul Jurnalul Naţional continuă politica de fabricare de articole mincinoase despre preşedintele României, Traian Băsescu.

Atacarea şefului statului are loc în paralel cu încercarea evidentă de a îi exonera de responsabilitate atât pe Adrian Năstase, fost prim ministru, cât şi pe fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, cu privire la modul cum a fost privatizată compania Petrom?(site Administraţia Prezidenţială).
Traian Băsescu a vorbit des despre controlul industriei aluminiului de către o companie rusă prin privatizările dubioase ale Alro şi Alprom.

În privinţa Petromului, Banca Mondială cerea reducerea cotei deţinute de stat la sub 50% şi, mai apoi, vânzarea a cel puţin un sfert din producţia de gaze şi a 20% din distribuţie.Iar Traian Băsescu a acuzat în repetate rânduri PSD-ul că ar fi privatizat Petrom în detrimentul interesului naţional, oferind companiei OMV un monopol în bătălia pentru resursele energetice ale României. Preşedintele a cerut public chiar stoparea privatizării Romgaz.

REPLICA ADMINISTRAŢIEI PREZIDENŢIALE (pdf)


Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close