Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul privind organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de reprezentanţi de la 471 la 300 în primul tur al alegerilor prtezidenţiale, respectiv 22 noiembrie 2009. Anunţul vine după ce Parlamentul a dat aviz negativ pentru organizarea acestui referendum. Guvernul urmează să se întrunească mâine pentru a adopta o hotărâre menită să transpună în realitatea decretul prezidenţial. Preşedintele a anunţat că va populariza în timpul campaniei sale pentru prezidenţiale ideea referendumului pentru parlamentul unicameral, urmând să aducă foarte multe argumente în favoarea acestei soluţii "pentru că românii vor trebui convinşi să spună DA".
"Am luat decizia să semnez decretul pentru ca referendumul să fie organizat o dată cu alegerile prezidenţiale", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a explicat că a recurs la metoda referendumului naţional după ce, timp cinci ani de zile, politicienii nu i-au susţinut propunerea de parlament unicameral.
?L-am emis pentru că timp de cinci ani nu am reuşit să conving partidele să constituie o comisie de revizuire a Constituţiei care are foarte multe elemente care trebuie corelate cu realităţile actuale ale României. Viziunea mea despre Parlament ca parte a statului român este că trebuie să fie simplificat, eficientizat şi să nu existe suprapuneri ca în cazul activităţii unui parlament bicameral. Mi-a rămas singura modalitate în care pot să mă manifest şi să impun un proces de modernizare a statului şi a Parlamentului", a arătat Băsescu.
BĂSESCU: AM SEMNAT DECRETUL DE ORGANIZARE A REFERENDUMULUIPreşedintele a amintit că Parlamentul a dat miercuri un aviz negativ solicitării de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, dar că acesta este doar consultativ. Şeful statului a avertizat că referendumul este un mod prin care poporul îşi exercită suveranitatea şi voinţa, fapt pentru care care n-ar trebui îngrădit de politicieni.
Şeful statului a respins şi speculaţiile politice referitoare la instituirea dictaturii prin introducerea parlamentului unicameral.
?Una dintre minciunile care se propagă este aceea că se instaurează dictatura dacă avem un parlament cu o singură cameră, o afirmaţie de natură să inducă în eroare electoratul- În interiorul Uuniunii Europene sunt 15 state care au parlament unicameral şi alte 12 cu parlament bicameral? a exemplificat Băsescu.
Referendumul se vrea şi ca o metodă de prevenire a oricărei încercări politice de mărire ulterioară a numpărului de parlamentari în cazul în care s-ar fi adoptat doar o simplă lege în acest sens şi nu s-ar modifica Constituţia, a susţinut Băsescu, referindu-se la demersul PNL de depunere, astăzi, a unei propuneri legislative prin care se propune menţinerea sistemului bicameral, dar diminuarea numărului de parlamentari la un total de 316 de reprezentanţi. Băsescu a atras atenţia că o lege adoptată poate fi ulterior modificată de actorii politici după bunul lor plac, în timp ce voinţa suverană a românilor consultaţi prin plebiscit va putea fi consfinţită prin revizuirea Constituţiei.
?Aceeaşi procedură au aplicat-o (liberalii- n.r.) şi la referendumul pentru introducerea votului uninominal. Exigenţele mele sunt însă mult mai mari. Nu ştiu când se întălnesc domnul Antonescu, cu domnul Ilisecu şi domnul Voiculescu la Grivco şi stabilesc să pice legea respectivă. Exigenţele mele sunt legate de o asigurare că numărul de parlamentari nu se poate modifica prin lege sau cum doreşte domnul Iliescu, Antonescu, Vântu sau Voiculescu sau orice alt domn? a spus preşedintele, referindu-se la proiectul de lege depus de PNL pentru introducerea sistemului de vot uninominal după desfăşurarea referendumului pe aceeaşi temă.
Decretul prezidenţial semnat conţine două articole. Primul articol arată că "poporul român este chemat să îşi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional: trecerea la un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane".
"Pentru realizarea celor prevăzute la articolul 1, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la următoarele întrebări:1. Sunteţi de acord cu trecerea la un parlament unicameral în România? 2. Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane?" a dat citire Băsescu celui de-al doilea articol.
Membrii noii majoritaţi parlamentare au votat, miercuri, împotriva organizării unui referendum pentru reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la parlamentul unicameral, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Parlamentarii Alianţei PSD+PC şi cei ai PNL consideră că demersul preşedintelui este motivat electoral. În replică, şeful statului a declarat că tocmai acest referendum este miza pentru care s-a dorit dărâmarea guvernului Boc.
Antena3.ro