Antena 3 CNN Politică Băsescu a promulgat legea pensiilor cu rezerve şi acuzaţii (VIDEO)

Băsescu a promulgat legea pensiilor cu rezerve şi acuzaţii (VIDEO)

Băsescu a promulgat legea pensiilor cu rezerve şi acuzaţii <font color=red>(VIDEO)</font>
18 Iul 2007   •   22:55
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat legea pensiilor şi joi va fi publicată în Monitorul Oficial. Şeful statului a precizat că motivele pentru care a promulgat această lege vizează atât faptul că la 1 septembrie trebuie să intre în vigoare o etapă de mărire a pensiilor, dar şi pentru că toate partidele parlamentare au votat această lege, ceea ce înseamnă, potrivit şefului statului, că asupra implicaţiilor ei există un consens. Preşedintele nu a ratat ocazia de a lansa acuzaţii la adresa Guvernului. A calificat Executivul ca fiind "diletant" şi "laş", iar pe miniştrii Finanţelor şi Muncii i-a făcut "incompetenţi". Traian Băsescu a prezentat şi o analiză economică pe marginea impactului bugetar al creşterii pensiilor.

Băsescu este nemulţumit, totuşi, că la scrisoarea pe care a adresat-o primului-ministru privind sursele de finanţare a majorării pensiilor a primit răspuns printr-o altă scrisoare semnată însă de ?doi miniştri incompetenţi?.

Preşedintele a arătat că şeful Guvernului nu şi-a asumat prin semnătură răspunsul la scrisoarea sa în care îi solicita să precizeze sursele de finanţare pentru majorarea punctului de pensie până la 45% din salariul mediu pe economie. ?În locul unei analize economice, aşa cum am solicitat în scrisoare, am primit un răspuns semnat de Varujan Vosganian şi de Paul Păcuraru, încărcat de declaraţi politice fără nicio fundamentare, aşa cum cere Constituţia atunci când este vorba de angajarea unor cheltuieli bugetare?, a afirmat Traian Băsescu.

Băsescu susţine în continuare că bugetul va avea de suferit din cauza majorării pensiilor. Traian Băsescu a prezentat presei o analiză care conform căreia, pentru a susţine majorarea pensiilor, Guvernul va fi forţat să retragă finanţările din alte domenii, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii şi sănătatea. Potrivit şefului statului, deficitul cumulat creat în bugetul asigurărilor sociale de stat va fi, în perioada 2007 - 2013, de 30 miliarde de euro, sumă similară cu ceea ce primeşte România de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare.

Preşedintele a sugerat Guvernului unde să caute resurse pentru a acoperi eventuale deficite. Băsescu crede că Executivul trebuie să reducă cheltuielile publice pentru administraţie.

Legea pensiilor, iniţiată de PSD, a fost adoptată în 28 iunie, ultima zi a sesiunii parlamentare, şi a fost depusă pentru promulgare în 6 iulie. Conform actului normativ, pensia medie va urca cu 40% la începutul anului viitor, după ce punctul de pensie va creşte de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileşte o nouă majorare a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut.

Băsescu: Am primit o scrisoare de la doi miniştri incompetenţi:

Citiţi VOSGANIAN: ARGUMENTAŢIA PREŞEDINTELUI ESTE HAOTICĂ ŞI ILOGICĂ

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close