Premieră în cercurile politice ale comunităţii maghiare din România. Politicienii de origine maghiră strâng rândurile, în contextul ultimelor afirmaţii lansate de preşedintele Traian Băsescu pe tema autonomiei teritoriale. UDMR a reuşit să-l convingă pe exponentul radicalilor maghiari, episcopul Laszlo Tokes, să candideze, sub egida Uniunii, la europarlamentare pe o aşa numită listă a solidarităţii maghiare. Tokes va fii cap de listă, încă un loc eligibil fiind rezervat unui membru CNMT. Radicalii maghiari au primit însă o concesie : vor putea folosi în campania electorală şi logo-ul CNMT, ei urmând să-şi facă propria campanie de promovare. Cele două tabere au mai decis înfiiinţarea Consiliului Maghiar de Coordonare din Transilvania, o structură menită să apere obiectivele strategice ale maghiarilor din România, precum concepţiile de autonomie.
?Trebuie să vă anunţ, cu satisfacţie, că astăzi am reuşit să convenim în legătură cu participarea comună în alegerile pentru Parlamentul European, şi anume cu lista solidarităţii maghiare din România, conform legii, sub egida UDMR şi sub însemnul electoral al UDMR, dar, în acelaşi timp, folosind în campanie şi logo-ul CNMT./.../ Pe locul 1, cap de listă, va fi domnul episcop, Tokes Laszlo, la fel, locul IV va fi ocupat de un candidat al CNMT?, a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela, după întâlnirea avută joi, la Clu Napoca, cu liderul CNMT, Tokes Laszlo.
Lista de candidaţi, care va fi promovată sub egida Uniunii, va avea 75% candidaţi UDMR şi 25% candidaţi aleşi de CNMT.
Apropierea UDMR-CNMT, dictată de poziţia lui Băsescu faţă de autonomie
Preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, a explicat că acceptat oferta Uniunii datorită nevoii de lărgire a frontului de luptă pentru obţinerea autonomiei, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu s-a manifestat, la ultima vizită la Budapesta, împotriva ideii de autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc. Un alt motiv care a favorizat perfectatea unei aseemenea înţelegeri l-ar constitui şi faptul că UDMR nu se mai află la guvernare.
?Domnul preşedinte Băsescu s-a pronunţat hotărât împotriva autonomiei teritoriale a Secuimii. Dintr-aceasta se vede cât de greu este şi numai cu solidaritatea deplină a maghiarilor şi unirea forţelor noastre comune putem să ajungem la un rezultat în privinţa creării autonomiei. Cu această idee am insistat asupra înţelegerii şi sunt satisfăcut.?, a afirmat Tokes.
Cele două organizaţii vor întocmi un program electoral cadru pentru a fi folosit în timpul campaniei electorale, document care va include dezideratele ambelor organizaţii, atât CNMT cât şi UDMR urmând să îşi facă propria campanie. Cele două structuri vor crea un comitet de coordonare în scopul corelării eforturiloe electorale de campanie
?În acelaşi timp vom înfiinţa un comitet de coordonare, care va avea menirea să coreleze toate acţiunile şi toate mesajele de campanie pentru alegerile pentru Parlamentul European?, a precizat Marko.
Înţelegerea privind detaliile constituirii acestei liste va fi semnată de cele două organizaţii, în data de 22 februarie, ori la Cluj-Napoca ori la Târgu Mureş.
Consiliu umbrelă pentru organizaţiile maghiare
Colaborarea dintre cele două formaţiuni nu se opreşte aici. Cei doi politicieni au mai anunţat că vor semna şi pentru crearea unui cadru de colaborare mai larg pe viitor, prin înfiinţarea unui Consiliu Maghiar de Coordonare, care va fi format din membri UDMR şi CNMT.
?Vom semna şi o altă înţelegere legat de crearea acelui cadru, Consiliul Maghiar de Coordonare din Transilvania, consiliu la care vor fi prezenţi delegaţii UDMR şi delegaţii din partea CNMT, cu paritate. Va fi un consiliu paritar care îşi va lua horărârile prin consens şi va avea menirea de a elabora concepţii comune sau de a corela deziderate strategice ale maghiarilor din România, de exemplu concepţiile de autonomie, ceea ce, bineînţeles este o prioritate pentru noi toţi?, a explicat Marko Bela. Prima dată convenită pentru întrunirea acestui for de consultare va fi în data de 3 aprilie.
Marius Vulpe, Antena3.ro