Negocierile cu grupurile politice din Parlamentul European şi curtările asidue puse în scenă în ultima vreme de către portughezul Jose Manuel Barroso, i-au adus acestuia un nou mandat de cinci ani în fruntea Comisiei Europene. Cu socialiştii europeni dezarmaţi şi scindaţi de ultimele mişcări din culise, reprezentantul popularilor europeni a promis funcţii, a presat şi a perseverat pe lângă liberali, verzi şi conservatorii eurosceptici obţinând concursul acestora pentru sprijinirea cadidaturii sale la un nou mandat în fruntea CE.
Aşa se face că Barroso a obţinut o majoritatea simplă confortabilă de 382 de voturi din totalul de 736 europarlamentari. Pentru a fi confirmat în această funcţie el avea nevoie de un minim de 369 de voturi exprimate în favoarea sa.
Potrivit unor surse europarlamentare, portughezul ar fi beneficiat chiar şi de voturile unei bune părţi a confraţilor iberici din grupul socialiştilor europeni spre iritarea conducerii acestui grup. Socialiştii spanioli şi portughezi anunţaseră deja că vor vota pro-Barroso, în ciuda poziţiei contra a acestui prtid european.
Dezarmaţi de această scindare internă şi de lipsa unui consens general în propriile rânduri, socialiştii europeni au luat încă de ieri în calcul varianta abţinerii la vot. Aflaţi într-o evidentă inferioritate numerică, cu doar 184 de reprezentanţi în PE, celor din PES nu le-a căzut bine nici faptul că în cazul în care ar fi votat în bloc împotrivă ar fi fost puşi în aceeaşi barcă cu grupurile extremiştilor şi naţionaliştilor din legislativul european, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene (GUE/NGL), respectiv EFD, adversari declaraţi ai lui Barroso.
Aşa se face că parlamentarii socialişti au fost îndemanţi să voteze potrivit propriei lor conştiinţe, degringolada din acest grup reflectându-se şi în rezultatul votului: 219 europarlamentari au votat împotriva unui nou mandat pentru colegul portughez, iar alţi 117 s-au abţinut.
Marius Vulpe, Antena3.ro