Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso se pregăteşte să-şi plătească poliţele şi datoriile grupurilor politice care i-au susţinut accesul la un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene. Barroso a transmis statelor membre cu pretenţii la un scaun de comisar european să vină cu mai multe propuneri de candidaţi şi de portofolii deoarece se impune o nouă renegociere a formulei actualului CE, atât prin numirea unor oameni competenţi în aceste funcţii, cât şi pentru prezervarea echilibrului politic stabilit deja în Parlamentul European prin numirea sa. Potrivit unor surse europarlamentare, obiectivul României de a prinde portofoliul de comisar pe agricultură are toate şansele să fie sacrificat pe altarul concordiei şi onorării datoriilor politice pe care Barroso şi le-a făcut faţă de restul partidelor politice europene când şi-a negociat susţinerea pentru şefia CE. Acesată situaţie o confirmă şi eurodeputatul PSD, Adrian Severin.
?Domnul Barroso a cerut în mod oficial unor state mebre şi României să trimită mai multe propuneri de comisar pentru că doreşte să renegocieze componenţa CE atât pentru a aduce oameni competenţi în aceste funcţii cât şi pentru a crea un echilibru politic dat fiind faptul că în Parlamentul European principalele grupuri politice sunt PPE şi liberalii. Domnul Barroso ştie foarte bine că a obţinut acest mandat de preşedinte al CE cu o majoritate politică care a inclus şi grupul euroscepticilor. Este limpede că nu consideră propunerea noastră a României ca fezabilă nu pentru că nu doreşte, ci pentru că este dator? ne-a declarat Severin.
Europarlamentarul social-democrat a explicat că actuala candidatură propusă de România, cea a lui Dacian Cioloş pentru agricultură, nu ar fi dorită de Barroso. ?Când noi popunem un candidat şi el cere daţi-mi trei, atunci înseamnă că respectiva candidatură nu poate fi reţinută? a mai spus Severin.
În opinia eurodeputatului PSD, singura şansă a României de a prinde un portofoliu important este venirea cu un candidat care să-i folosească intereselor politice ale actualului preşedinte CE: o reconciliere cu socialiştii europeni pentru a nu depinde doar de votul grupului euroscepticilor din legislativul european.
?Dacă România vrea să obţină un portfoliui de comisar avantajos trebuie să vină cu o propunere care să producă avantaj domnului Barosso, care să-i faciliteze o înţelegere cu socialiştii. Dacă România vine cu o propunere care nu poate fi refuzată, în sensul că-i permite lui Barroso posibilitatea să se reconcilieze cu socialiştii, în acel moment nu va mai putea spune nu? crede Severin, al cărui nume este vehiculat printre doritorii PSD la un post de comisar european.
Europarlamentarul social-democrat a arătat că oficial, propunerea României pentru agricultură ar putea fi refuzată pe motiv că ţara noastră nu a absorbit fondurile structurale din domeniu şi că riscă chiar sancţiuni din această cauză, motiv pentru care un eventual comisar român pe agricultură s-ar afla în situaţia ingrată de a dicta politici restrictive propriei sale ţări.
Potrivit surselor citate, ţara noastră a fost înştiinţată să vină cu mai multe propuneri de portofolii de comisar european, existând deja semnale că România nu va primi domeniul Agriculturii în condiţiile în care autorităţile române nu au reuşit să absoarbă eficient fondurile structurale existente. Joi, surse diplomatice franceze, citate de Irish Times, au lansat scenariul sprijinirii Irlandei de către Franţa pentru obţinerea portofoliului agriculturii.
Marius Vulpe, Antena3.ro