Propunerea preşedintelui de modificare a Constituţiei nu este pe placul baronilor locali din PSD. Aceştia se arată în primul rând deranjaţi de reîmpărţirea administrativă a României în doar 9-12 regiuni. Deşi aceasta este o propunere mai veche şi cerută şi de Uniunea Europeană, implementarea ei se loveşte de interesele actualilor conducători de judeţe.
Unii apreciază că este greu de materializat, alţii imposibilă. ?Nu ne putem apuca de treaba asta până nu facem mai întâi o debirocratizare a judeţelor. Gândiţi-vă la omul simplu care bate drumurile judeţelor pentru o adeverinţă, de multe ori fără succes. E un du-te-vino continuu între toate localităţile dintr-un judeţ. Ideea mea şi propunerea mea, am văzut că e aplicată în unele ţări din Europa, e ghişeul unic. Ghişeu unic în fiecare localitate, acolo unde omul simplu să rezolve toate adeverinţele de care are nevoie, de la actele pentru buletin şi până la adeverinţele direcţiilor de finanţe, muncă etc. Acelaşi om să fie capabil să preia sau să distribuie pe un calculator toate actele şi adeverinţele de care omul are nevoie. Un program de genul ăsta se poate face în 2-3 ani fluierând?, afirmă Viorel Hrebenciuc, citat de Cotidianul. Tot el spune că ?până în 2013 avem aprobat un buget al UE? şi că ?le dăm peste cap totul dacă venim acum cu o altă împărţire administrativ-teritorială?.
?Gândiţi-vă că în fiecare calculator de la Bruxelles, pentru fiecare program în parte, România figurează cu 42 de judeţe şi 8 regiuni de dezvoltare. Pentru treaba asta e nevoie de o pregătire din timp, cu cel puţin doi ani înainte?, mai spune Hrebenciuc. Acesta aduce în discuţie şi ?chestiunea cu maghiarii?. ?Ce te faci cu regiunea autonomă maghiară? Pentru că noi am ascuns până acum problema cu reîmpărţirea administrativ-teritorială tocmai din cauza asta. Ungurii abia aşteaptă??, avertizează Viorel Hrebenciuc.
La rândul său, Ion Stan, liderul PSD Dâmboviţa nu vede o motivaţie obiectivă a reducerii numărului de judeţe la cel mult 12. În timp ce liderul PSD Suceava spune că ?nimeni din afara ţării nu cere reîmpărţirea actualelor unităţi administrativ-teritoriale.?Poate că nişte entităţi mai mari decât actualele judeţe ar fi benefic, dar în nici un caz o împărţire cu 10-12 judeţe. Sunt prea puţine, iar cei care vor conduce destinele acestora ar putea fi incapabili să le cuprindă în mod eficient.
Constantin Conţac, liderul PSD Botoşani, se consideră defavorizat dacă propunerea este pusă în aplicare.
Pe de altă parte, propunerea este pe placul liderilor PDL. Printre ei, Gheorghe Flutur, preşedinte Consiliului Judeţean Suceava, crede că ?reforma administrativă e o prioritate pentru România
Antena3.ro