Baronii locali au depăşit limita de îndatorare. Datele Ministerului de Finanţe arată că unu din cinci consilii judeţene nu ar mai putea angaja credite rambursabile, pentru că cei mai mulţi au trecut de gradul maxim de îndatorare prevăzut de lege.
Datoria tuturor oraşelor reşedinţă de judeţ şi a judeţelor se ridică la 1,3 miliarde de euro, potrivit unui document oficial al Ministerului Finanţelor.
Patru oraşe reşedinţă de judeţ şi opt consilii judeţene au depăşit deja gradul de îndatorare 30%, care permite contractarea unor noi credite rambursabile sau garantarea unor împrumuturi.
Dâmboviţa este judeţul cu cele mai mari datorii: peste 150 de milioane de lei, adică un grad de îndatorare de peste 62%. Şi la Consiliul Judeţean Teleorman gradul de îndatorare a depăşit 50%.
O situaţie asemănătoare este şi la Bacău - 75 de milioane de lei datorie şi 50% grad de îndatorare. Consiliul Judeţean de la Caraş-Severin are datorii cu mult mai mult decât banii pe care îi încasează la bugetul local. Sunt 60 de milioane de lei, dar îndatorarea ajunge la 180%.
Iată şi oraşele care nu mai pot lua bani - oraşul Botoşani are credite de aproape 70 de milioane de lei, cu mult faţă de încasări. La Piatra Neamţ creditele ajung depăşesc 240 de milioane de lei şi gradul de îndatorare este de mai mult de 50%. Şi la Slatina sunt probleme: datorii de 100 de milioane de lei.
Cei mai buni administratori ai banilor publici s-au dovedit preşedinţii consiliilor judeţene din Mureş, Timiş, Bacău, Bihor, însă şi aceştia au datorii în bănci.