Antena 3 CNN Politică Avocatul lui Dragnea, alături de miniștrii Videanu și Berceanu, audiați la Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009

Avocatul lui Dragnea, alături de miniștrii Videanu și Berceanu, audiați la Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:22 06 Noi 2017 Modificat la 15:22 06 Noi 2017
o_1bu8o6qd6sai8mbjs91im713me8.jpg
Foto: Agerpres

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a decis, luni, să-i audieze pe foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, precum şi pe avocata Maria Vasii, a anunţat preşedintele comisiei, social-democrata Oana Florea. 

"Doamna Maria Vasii a făcut recent o afirmaţie la o televiziune menţionând că, în urma alegerilor din 2009, înţeleg că un domn judecător a murit în condiţii suspecte, pentru că ar fi deţinut nişte informaţii legate de desfăşurarea alegerilor. Nu ştim exact ce a vrut să spună, tocmai de aceea cred că este bine să aflăm mai multe amănunte, dacă ţine de obiectul activităţii noastre, vom lua în considerare, dacă nu, rămâne în sarcina Parchetului să elucideze dacă este crimă sau nu. De asemenea, s-a mai votat chemarea domnului Berceanu şi a domnului Videanu, având în vedere declaraţiile date în presa vremii din 2009 cu privire la schimbarea prefecţilor, a subprefecţilor şi a şefilor de deconcentrate", a afirmat Florea, după şedinţa comisiei. 

Ea a spus că decizia CCR cu privire la sesizarea depusă de preşedinţii celor două Camere ale Legislativului privind un conflict constituţional între Parlament şi Parchet nu a fost publicată în Monitorul Oficial şi, de aceea, nu a fost luată în discuţie rechemarea la audieri a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Citiți și Acuzații extrem de grave: Crime pentru a ascunde adevărul, după alegerile prezidențiale din 2009

"Această decizie a CCR nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. Aşa cum spune articolul 147 alineatul 4 din Constituţie o decizie care nu este publicată nu este obligatorie, pentru că nu produce efecte juridice, deci, din punctul nostru de vedere, nu există. Vom redeschide discuţia (după publicarea în MO a deciziei CCR - n.r.) şi, dacă argumentele colegilor susţin chemarea doamnei, voi supune la vot această propunere", a spus Florea, întrebată de ce nu s-a dat un vot cu privire la rechemarea Laurei Codruţa Kovesi la comisie. 

Potrivit Oanei Florea, comisia nu anchetează persoane, ci fapte. 

"Consider că decizia CCR conţine destule elemente pentru a crea cadrul legislativ în care noi ne desfăşurăm activitatea, tocmai, de aceea, până la acest moment, noi nu am făcut propuneri de invitare nici a doamnei şi nici a altor înalţi funcţionari din Parchete sau judecători tocmai pentru că nu voiam să încălcăm legile şi Constituţia şi nici să ne desfăşurăm activitatea într-un mod discutabil. Am aşteptat această decizie să vedem care ne sunt prerogativele şi ce putem să facem. (...) Noi nu anchetăm persoane, ci fapte şi împrejurări, noi nu ne întindem ancheta peste celelalte autorităţi publice, nu suntem o instanţă de judecată, nu stabilim vinovăţii, ci doar împrejurări, evenimente, elemente de natură a indica fracturi sociale, lucruri care nu sunt în regulă pentru democraţia din România", a explicat Florea. 

×
x close