Baconschi a fost, în schimb, aspru criticat de reprezentanţii PSD din comisii care i-au imputat modul în care ar fi organizat alegerile la Ambasada de la Paris, alegerile prezidenţiale din 6
Diplomatul a respins însă acuzaţiile amintind că la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din 2007 a votat un număr apropiat de persoane precum cel de la prezidenţialele din 6 decembrie. .
"Resping acuzaţiile nefondate legate de nereguli în cadrul procesului electoral desfăşurat la Paris. Vorbiţi de parcă la Paris s-ar fi produs cu adevărat fenomene paranormale. Încercarea de a adăuga un nou capitol la romanul Misterele Parisului ne îndepărtează de la axul discuţiilor noastre", a constatat Baconschi.
El a declarat că procesul electoral a fost prelungit pentru ca toate persoanele din secţia de votare să poată vota. El a menţionat că intrarea în secţia de votare a fost fixată la porţile ambasadei, lucru pe care l-a apreciat drept "perfect normal" pentru că altfel "ar fi fost creat între poartă şi clădire un no man's land".
"Secţiile din străinătate se organizează în ambasade sau consulate. Ambasada funcţionează în regim de extrateritorialitate, deci teritoriul aparţine României. Faptul că intrarea secţiei de votare a fost fixată la porţile ambasadei este perfect normal pentru că altfel am fi creat între poartă şi clădire un no man's land", a explicat Baconschi, răspunzând astfel unei întrebări formulate de deputatul PSD Valeriu Zgonea referitor la prelungirea excesivă a procesului de votare la Paris, în pofida dispoziţiilor legale.
Valeriu Zgonea l-a întrerupt pe ministrul propus aducându-i la cunoştinţă faptul că în turul al doilea al alegerilor, după ce a fost schimbat preşedintele secţiei de vot a crescut şi numărul de votanţi cu 130%.
În acest context, a intervenit deputatul PDL Gelu Vişan care a cerut "procedură", invocând incorectitudinea faptului că Valeriu Zgonea a intervenit repetat exprimându-şi păreri personale.
În ceea ce priveşte propriile realizări diplomatice, actualul ambasador al României la Paris a arătat că datorită parteneriatului strategic cu Franţa, încheiat pe parcursul mandatului său în capitala franceză, a contribuit la desemnarea pentru România a unui portofoliu "mai mult decât relevant" în Comisia Europeană.
Baconschi a spus că doreşte să menţină o continuitate în ceea ce priveşte priorităţile de politică externă, atrăgând atenţia însă că doreşte să instituie "o comunicare publică mai puţin crispată" în cadrul MAE pentru a restabili "prestigiul social" al politicii externe.