Dan Nica a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate din Parlament pentru preluarea şefiei MAI, 30 de membri votând pentru, 8 împotrivă, reprezentanţii UDMR abţinându-se de la vot. Nica a mulţumit pentru votul comisiilor. La audieri viitorul ministru şi-a exprimat încrederea că MAI poate funcţiona în bune condiţii cu bugetul auster care i-a fost alocat astfel încât să ducă la capăt procesul de descentralizare şi de eliminare a birocraţiei din sistem. Totodată, Nica a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă o suplimentare cu 300 de milioane de euro a fondurilor MAI la următoarea rectificare bugetară.
În cadrul audierilor, viitorul ministru al Internelor a apreciat că bugetul alocat permite funcţionarea în condiţii bune a instituţiei. "Nu există nici măcar un singur minister care să fie mulţumit de buget. Din cauză că din bugetul din acest an trebuie plătiţi aproximativ 2 miliarde de euro facturi emise şi neachitate în 2008. Dacă nu facem un lucru, planează spectrul falimentului pe 26-27 000 de firme. Bugetul MAI permite funcţionarea ministerului în condiţii bune. Mai sunt o serie de măsuri care sunt luate la nivelul Guvernului pentru ca activitatea acestui minister să fie la un nivel foarte bun", a declarat Nica. afirmaţiile sale vin în contradicţie cu motivele demisiei lui Liviu Dragnea de la MAI, care a acuzat, printre altele, şi finanţarea proastă a ministerului.
300 milioane euro pentru MAI la viitoarea rectificare
El a făcut referire şi la o posibilă rectificare bugetară pentru dotări. "Deja este agreat ca după prima rectificare pentru dotarea ministerului să avem o cifră foarte aproape de 300 de milioane de euro, care să permită achiziţionarea de tehnică pentru poliţie şi jandarmi, care au nevoie", a spus social-democratul.
Nici salariile la MAI nu se vor reduce, a mai susţinut Nica. "Săptămâna viitoare va fi adoptată o ordonanţă prin care cei care îşi fac treaba vor fi recompensaţi. Drepturile salariale la acest minister nu se vor reduce. Va fi în mod cert doar o cheltuială mai raţională a banilor. Cei care sunt şefi de arme se simt confortabil cu acest buget. Ministerul este pregătit pentru un an 2009 lipsit de foarte mari constrângeri", a precizat el.
Obiectivele lui Nica: Descentralizare şi eliminarea birocraţiei
Descentralizarea administraţiei şi eliminarea birocraţiei ?ucigătoare? au fost principalele obiective prezentate de Dan Nica membrilor comisiilor de specialitate din Parlament care l-au audiat astăzi în contextul nominalizării sale în fruntea Internelor.
"Modernizarea administraţiei reprezintă o provocare pentru oricine, mai ales în condiţiile anului 2009, când, pe lângă criză, ne confruntăm şi cu o birocraţie ucigătoare. Numărul actelor care trebuie depuse de cineva care are nevoie de o aprobare sunt împovărătoare. Sunt 400 şi ceva de taxe şi impozite, iar acest lucru trebuie să ia sfârşit. Situaţiile de acest gen au devenit de nesuportat. Trebuie pornit mecanismul debirocratizării cât mai repede", a declarat Nica.
În ceea ce priveşte descentralizarea, Dan Nica a afirmat că acest proces îl va porni în perioada imediat următoare". "Avem discuţii cu cele patru asociaţii profesionale (sate, comune, oraşe şi municipii), dar şi cu ministerele care sunt în prima linie a descentralizării(agricultura, educaţie interne etc). E un proces complex care trebuie făcut cu multă înţelepciune şi repede. Această descentralizare trebuie să fie însoţită de descentralizarea financiară astfel încât comunităţile să se poată să se autofinanţeze", a afirmat vicepremierul.
El a mai menţionat anul 2011 ca termen pentru îndeplinirea obiectivului Schengen. "Jandarmeria trebuie să fie mult mai prezentă în stradă, astfel încât omul să vadă că tot ce ţine de apărarea ordinii publice îşi face datoria", a mai spus Nica, care a precizat că este nevoie de "redarea demnităţii poliţistului" şi protejarea familiei acestuia. "Au fost situaţii când poliţistul a fost ameninţat şi asta creează disconfort (...). Poliţistul trebuie să fie atent că imaginea sa şi a celor din jur este imaginea pe care o au oamenii despre instituţie", a declarat Nica.
Înainte de audieri, Dan Nica a calificat drept normală prezenţa sa la comisiile de specialitate înainte ca plenul Parlamentului să ia act de numirea lui în funcţia de ministru de Interne. Membrii coaliţiei de guvernământ au avut însă nevoie de mai multe întâlniri pentru a se decide asupra oportunităţii acestei audieri. Iniţial, conducerile celor două camere ale Parlamentului deciseseră că nu este nevoie de respectarea acestei proceduri şi în cazul lui Nica. Marţi, într-o nouă şedinţă, Birourile Permanente reunite ale forului legislativ au revenit asupra hotărârii ca urmare a întâlnirii pe care conducerile PSD şi PDL au avut-o luni seara pe această temă. "S-a apreciat aseară, într-o discuţie la nivelul conducerii celor două partide, că este mai bine ca Dan Nica să fie audiat în privinţa numirii sale ca ministru al Internelor, pentru a se evita orice discuţii sau interpretări ale Constituţiei", a explicat vicepreşedintele PDL Ioan Oltean .
Antena3.ro